25 Haziran 2009

Knowing (2009)

Türkçe Adı: Kehanet
Tür: Aksiyon / Dram / Gizem / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Alex Proyas
Süre: 121 dakika
Oyuncular: Nicolas Cage, Chandler Canterbury, Rose Byrne, Lara Robinson, D.G. Maloney, Nadia Townsend, Alan Hopgood, Adrienne Pickering, Joshua Long, Danielle Carter, Alethea McGrath, David Lennie, Tamara Donnellan, Travis Waite, Ben Mendelsohn
1959 yılında bir okulun resmi açılışı yapılacaktır. Öğretmen, öğrencilerden gelecekleriyle ilgili resimler çizip, zaman kapsülü adı verilen bir kutuya koymalarını ister. Bu kutu, tam 50 yıl sonra açılacaktır. Bütün çocuklar hayallerini çizerken Lucinda Embry adlı tuhaf kız, kâğıttaki tüm satırları rakamlarla doldurur. O gün Lucinda, garip davranışlar sergileyecektir.

50 yıl sonra astrofizikle ilgilenen Profesör John Koestler'in (Nicolas Cage) oğlu Caleb, kapsülün açılışında yer alacak öğrencilerden biridir. Caleb’e verilen zarf, Lucinda Embry’nin sayılarla ilgili kâğıdına denk gelir. Caleb, kâğıdı gizlice eve götürür. Oğluna mektubu okula geri götürmesi gerektiğini söyleyen John, o gece mektubu incelemeye başlar.

Mektuptaki sayılar, bazı felaketlerin habercisi gibi görünmektedir.

Film yavaş bir tempoda ilerliyor. Fakat kehanet, gerilim ve bilimkurgu severlerin beğeneceği bir tarzda olduğu söylenebilir.

Emre Türker

Picture: impawards

9 yorum:

  1. kesin seyretmeliyim.. bu tarz gerilimlere bayiliyorum. ek$lnn yavas da islese farketmes.
    bu arada , Uninvited'in japon versiyonu var miydi? Japon bi "Uninvited" seyretmistim de. bilgin var mi?
    teskurler.

    YanıtlaSil
  2. Lori… 2009 yapımı The Uninvited, Güney Kore’de 2003 yılında gösterime giren ve Ji-woon Kim’in yönetmenliğini yaptığı Janghwa, Hongryeon (A Tale of Two Sisters) adlı yapımın Amerikan uyarlamasıdır. Eğer bulabilirsen tavsiye ederim, o yıllarda büyük beğeni toplamıştı.

    YanıtlaSil
  3. tamam benim seyrettigim, bahsettigin Guney Kore yapimi olandi (Japon oldugunu nerden cikarttim ki?) arsivimde de var, cidden cok begenmistim. cevabin icin cok saol. sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. lori… Sanırım çekik gözlülerin hepsini Japon olarak tanımlıyoruz. :) Çinlilerin yükseliş devrinden sonra, onların ismini daha çok duymaya başladık. Çağı takip etmekte Çinlileri, sinemalarda ise Güney Kore’lilerin ismi daha çok anılmaya başlandı. Japonlar şu an biraz suskunlar ama her an büyük patlama yapabilirler. Bu arada son yıllarda ülkemizde fazlalaşmaya başlayan çekik gözlüler ise, Moğolistanlılardır. Onlardan birkaç tanesiyle sohbet imkânım olmuştu. Kendilerini görenler, “Japonlara bak” diyorlarmış. Fakir Moğollar olarak anılmaktansa, Japon olarak tanımlanmak daha çok hoşlarına gidiyormuş. Konu konuyu açtı :)
    Ayrıca rica ederim, bildiklerimi paylaşmaya her zaman hazırım.

    YanıtlaSil
  5. istbula geldim ve dun aksam arkadasimla film izlemeye karar verdik.hemen actik senin blogu ve burdan bu filme karar verdik.beraber izledik.guzel bi film di.Nicolas cage harika zaten,:) (Karamel)

    YanıtlaSil
  6. ha bide yorum yazmissin benim son yayinladigim yaziya.tesekkur ederim oncelikle.animi yasayamiyorum gercekten.ama deniycem.mesela bugun psikolojik teste girdim moralim altust oldu ciktiktan sonra.matematik sorusu bile sordu adam.
    ben kendim olamadim orda.oyuzden daha cok uzuldum.olmayacak sanirim benim thy hayalim.hayirlisi yinede,
    bu moralle nasil gezicem animi yasiycam ben.yapamiyorum iste, neyse canm seninde kafani yormama gerek yok.hoscakal..

    bunu yayinlama olurmu:)

    karamel

    YanıtlaSil
  7. KaRaMeL… 1. olarak, film izlenimlerimden yola çıkarak size fayda sağlamaktan onur duydum.
    2. konuda ise, şunları söylemek istiyorum. İnsan elinden geleni yapar. Çaba gösterir, heyecanlanır, başarmaya ya da elde etmeye çalışır. Kötü gidişat bize bir sonraki adım için yol gösterir. İyiye giden şeyler konusunda, onları elde tutmak için daha çok çaba sarf etmeliyiz. Yani sonucunda, her ne olursa olsun, son nokta bizi yıldırmamalıdır. Bu, her hayırın içinde şer, her şerde bir hayır olduğu düşüncesiyle kişiyi daha da rahatlatabilir. Sen elinden geleni yap ve sonrasını izlemeye başla…

    YanıtlaSil
  8. aha yayınlamıssın:)
    alıstık! film ızlemeden önce, senın fılm arşivine göz atıyruz sonra karar veriyoruz..

    elimden geleni yaptım.beklıycem simdi.hayırmı şermi görücem.bazen hayata karşı yapabilecek hıcbirşey kalmıyor elimizde.ne kadar çabalasanda, çırpınsanda sonuc aynı olduğu vakit..hayırlısı demekten başka çare kalmıyor bizede.
    çok güzel moral verdin.tşk ederim canım.

    YanıtlaSil
  9. KaRaMeL.. Kalbini temiz tut, seni yürekten destekliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil