08 Temmuz 2009

Kelimeleri Bağlama Tekniği

Domates bir gün Biberin yanına gelip dostça konuşmuş.

“Seninle çok iyi bir ikili olacağımızı düşünüyorum. Fakat yumurtayı da unutmamak gerek.”

Domates’in söyledikleri Biber’in hoşuna gitmiş. Demiş ki; “Yumurta, sen ve ben, Menemen’de bir araya gelelim. Harika tat alacağımızı düşünüyorum.”

Aradan birkaç hafta sonra, yumurta, biber ve domates, Çay’ın akan sularının kenarından geçerek, Menemen’e varmışlar. Sohbetleri çok iyi geçmiş. Biraz tuzlu atışmalar yaşansa da, “tuzsuz olmaz zaten bu derin muhabbetler” diyerek olayı tatlıya bağlamışlar ve bu konuşmaları, çikolatayla pekiştirmişler.

Bu hikâye, ekmeğine yağ sürenlerin üzerine reçel olsun…

Uçuk-kaçık bir hikâyeyle konuya giriş yaptık. Üç arkadaşın fantastik öyküsü, alışveriş listesi için kâğıt-kalem bulamadığım bir zamanda uydurulmuştur. Hafıza tekniklerinde çok kullanılan ve bilinen bu ilginç yöntemi, bilmeyenlerle paylaşmak, bilenlere de hatırlatmak istedim.

Neydi alışveriş listem?

Domates
Biber
Yumurta
Çay
Tuz
Çikolata
Ekmek
Yağ
Reçel

Olağan dışı anlatımlar kolay cümlelerle süslenirse, hafızada daha kalıcı olur. Alışveriş listesini çıplak haliyle ezberlemeye çalışırsanız, unutma riskiniz çoğalır. Fakat bir şekilde onlar arasında bağlantı kurarsanız, aklın ezber makineleri için gerekli yakıtı ateşlemiş olursunuz. Hatta hayal gücünüzü zorladığınızdan dolayı zihniniz parlar. Tüm bu hikâyeleri aklınızda tutarken, uçuk-kaçık bağlantılarınızı hayalinizde canlandırmayı unutmayın.

Kısa listeler haricinde ders gibi diğer konuları da hafızanızda benimsemek istiyorsanız, gece yatarken ve sabah uyandığınızda okuduklarınızı gözden geçirin.

Yolunuz ve zihniniz açık olsun.

Emre Türker

Picture: deviantart

15 yorum:

  1. hım.. etkili bir yöntem. ben attach diyorum buna bir şeyi bir şeye bağlama. sadece birini unutunca aksama olabiyor zincirde bazen. formül denklem ezberlerken veya eskilerin ebced üzüm getir cep cep olaylarına da benziyor. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. İbrahim Ortaç… Aksama olayı genelde monotonlaşmaya başladığımız anlarda daha fazla yaşanıyor. Böyle kopuk durumlar hissediyorsam, farklı şeylere yöneliyorum. Mesela okuduğum kitap tarzını değiştiriyorum. Hafta sonu aldığım gazetenin aynı çeşit alışkanlığından kurtuluyorum. Hep aynı yerleri değil, hiç gitmediğim bölgeleri geziyorum. Böylece düşüncelerim rahatlıyor.
    Bu teknik çok işe yarıyor. Yazının sonunda belirttiğim gibi, akıl gözüyle canlandırmalar yapacaksın. Böylece kopuk noktalara takılmıyorsun. Bir şeyler kaçarsa, diğerini yakalıyorsun. Bu örneği ikinci bir yöntemle, yani “menemen nasıl yapılır” düşüncesiyle çeşitlendirebiliriz. Yemek tarifi, malzemeleri sıralamada farklı bir hikâye oluşturuyor. Bir de fotoğraflama tekniği vardır ki, ben çok severim. Şöyle bir görüntüye bakıp fotoğrafını aklımda çekmeye çalışıyorum. Böylece daha geniş bir perspektif yakalanabiliyor.

    YanıtlaSil
  3. hehe.çok güzel bağlanmş domates,biber yumurta..:D
    tarih dersindede böyle bağlantılı yolları kullanırdı bi öğretmenımız.muhakkak işe yarıyor.
    çok sevdim baştaki yazıdaki uyumu:)

    YanıtlaSil
  4. do, bir külah dondurma
    re, masmavi bir dere
    mi, denizde bir gemi
    fa, gemide bir tayfa
    sol, papatyalı bir yol
    la, güneşten bir damla
    si, ayşe'nin kedisi
    ve yine simdi tekrar la mi do....

    Gibi mi:)

    Benim de unutmamak için kendimce geliştirdiğim bazı yöntemler var;

    Bir kelime ya da isimse aklımda kalmasını istediğim çok iyi tanıdığım birinin ismiyle benzeştirip yazarım zihnime

    Eğer rakamlarsa; benim ve yakınlarımın doğum günleri, doğum tarihleri ya da özel günlerle birlikte düşünüp aklımda tutarım. Çok işe yarıyor gerçekten. Hiç unutmuyorum:)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. KaRaMeL… Tarih öğretmeniniz hayat dolu ve başarılarını yarınlara yansıtarak taşımak isteyen biriydi diye düşünüyorum. Bu zamanda dersi körü körüne anlatanların haricinde, etkili tekniklerle uğraşan eğitimciler yok denecek kadar az.
    Bu tarz bağlantıları denemeni isterim ki, işe yaradığını söylediğine göre mutlaka uyguluyorsundur.

    Çınar… Bu yazdığın müzik tekerlemesi, hatırladığım kadarıyla sevdiğim bir müzik öğretmenimin bize öğrettiği küçük bir melodi şeklindeydi. Hatta metot flütle çaldığımız ezgileri ve sözlerini anımsamaya bile başladım.
    İsimleri ezberde tutabilmek çok önemlidir. Karşılaşma anlarında unutulan isimler, karşı tarafta olumsuz etkiler bırakabiliyor. Yeri geldiğinde anlattığın tarza yakın yöntemleri ben de deniyorum. Seninkileri uygulamalarım içine alacağım, şimdiden hafızama kazıdım bile :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Zeki Kayahan Coşkun'da matraxta 2.mahmut ıslahatlarını anlatmıştı bu şekilde. 2. mahmut bir aşçıymış mutfağına nazırlık açmış falan gibisnden.. yazılıda çok isime yaradı sağolsun ;)

    YanıtlaSil
  7. wmina | queen elisabeth… Okumadım ama sınavındaki başarını duyunca, tekniğin ne kadar etkili olabileceğini görmüş oldum. Bu tip anlatımlar, eğitici olduğu kadar, eğlenceli de…

    YanıtlaSil
  8. kesinlikle çok keyifli.. tarihten bu sayede geçtim yıllardır:)

    YanıtlaSil
  9. Harika ya çok sevdim:) Çok yaratıcı ve faydalı...Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. ay kopuğu(köpüğü)... Ezberden iyidir bu teknik. Ezberin ömrü çok uzun olmuyor. Sınavlara bu yöntemi bilerek hazırlandıysan, ne güzel.

    pembecikolata... Beğeni içerikli yorumun mutlu etti beni, uygulama alanlarında başarılar.

    YanıtlaSil
  11. Emre Bey'in taktiğinden soygazlar geliyoorrr:
    Hergele He (helyum)
    Necip Neon (Ne)
    Arsız Argon (Ar)
    Karısını Kripton (Kr)
    Kesip Ksenon (Xe)
    Rendeledi Radon (Rn)

    YanıtlaSil
  12. Franche… Süpersin. Heyecanını hiç kaybetme. Başarı adına senden beklentim çok…

    YanıtlaSil
  13. insanın en iyi tanıdıklarından bile en ufak umut parıltısı veya anlayış görmeyebildiği bu günlerde, uzaktan gelen bir destek, bir umut ışığı hissetmesi beni gazlıyor;)
    ayrıca da sen haftasonları tatil falan yapıyosun galiba adeta kıskanıyorum biz burda yaz okulunda sürünelim:)

    YanıtlaSil
  14. Olağandışı anlatımlarla yaratılan hikayelerin hafızada kalıcı olduğu çok doğru,üstelik okuduğum bu hikaye muhteşem.Akşam eve giderken yapacağım market alışverişi sonrası eve döndüğümde torbadan çıkacak olanlar sanırım şimdiden belli,diğerleri içinde uzunca hikayeler üretmeliyim sanırım:)Yoğun çalışma yaşantımdan dolayı kafam sürekli dolu,bu yüzden fazla kelime biriktiremiyorum hafızamda...Hep yenileri geliyor diğerlerinin yerine ve eskileri anımsamak için daha da dolduruyorum zihnimi.Bu yöntem çözüm olabilir hayatımda.Üstelik her kelimeyi hikayeleştirip zihnime yerleştirdiğimde masal tadında bir yaşam sürmenin keyfini de çıkarabilirim böylelikle...Her zaman ki gibi yazınızı keyifle okudum,emeğinize sağlık.
    Gizliyorumcu

    YanıtlaSil
  15. Franche... Sana daha önce de söyledim. Şu an sanal bir dost olarak gör beni. Elimin uzanabildiği kadar yardımcı olmaya çalışırım sana, manevi destekler çoğu zaman somut desteklerin önüne geçer. Sonuçta her şey moral.
    Bu arada, hafta sonu genelinde tatil yaptığım doğrudur :) Fakat bu tatillere kadar neler çektim ki, bu senin çektiğn anlamına gelmez. Sen de az gezinmiş birine benzemiyorsun Franche, yazdıklarından öyle anlaşılıyor :) Tatil, çoğu kez uzaklardaki mekânlarda dolanacak bölgeler değildir, bunu da unutma!

    Gizliyorumcu… Yöntem umarım senin hayatını kolaylaştıran etkenlerden biri olur. İnsanın hayal gücü, bu sayede biraz gelişiyor diyebiliriz. Bu tekniği kullanarak; hem hafıza ve bilinci uyandırıyor, hem de kelimeleri özenle aklına diziyorsun. Keyifli takibini sürdürecek hikâyelerle karşına çıkmayı umut ederek, hayatında başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil