28 Mayıs 2009

Martı Jonathan Livingston

Yazar: Richard Bach

Hava kuvvetlerinde pilot olarak görev yapmış Amerikalı yazar Richard Bach’ın 1972’de yazdığı bu kitap, birçok dile çevrilerek dünya çapında tanınmıştır.

Jonathan’ın hikâyesi, öğrenilmiş ve kabullenilmiş dar kalıpları yıkmaya çalışan bir martının bakış açısıdır. Doğru bildiği yolda, kendini geliştirmek için sınırları aşan, aradığını bulduğunda paylaşan ve bunu diğer nesillere aktaran Jonathan, sürgün edilme düşüncesinden yılmamıştır.

“Düşüncelerinizin zincirlerinden kurtulun, bedenlerinizin zincirlerini kırın.” İçeriğinde geçen bu ve bunun gibi birçok değerli sözü barındıran kitap, hemen her yaşta rahatlıkla sindirilebilecek tarzda ve tek güne sığdırılabilecek kadar kısadır.

Martı Jonathan’ın denemelerinde; vazgeçmemeyi, yılmadan çalışmayı göreceksiniz. Hayat işte böyledir. Amaç edinilen yolda, önündeki engelleri inançla aşmayı başaran kişi, zafere ulaşacaktır.

Emre Türker

10 yorum:

  1. okudum ve de top 10'mda ilk 3tedir yani o derece:)hatta devamı sayılan mavi tüy ü de okudum..ama martı'nın verdiği keyif bir başka aynı tadı bulamadım

    YanıtlaSil
  2. Okunmadıysa okunulası
    Okunduysa basucu yapıp arada bı tekrar okunması gereken kıtaplardandır MARTI.

    YanıtlaSil
  3. İlk fırsatta almak üzere listeme ekliyorum.Şu an elimde yüzyıllık yalnızlık var,bitmek üzere.Tavsiyen için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. 72 doğumluyum ben ve 10 yaşındaydım ilk okuduğumda... hala zaman zaman açıp çeviririm sayfalarını... mutlaka listesinin kesinlikle ilk üçünde yer alır benim içinde...

    YanıtlaSil
  5. Yıllar önce okuduğum bir kitaptı ve herkese tavsiye etmiştim.Hakikaten çok güzel bir kitap,zorluklara karşı gelebileceğimizi anlatıyor.Beni o kitabı okuduğum yıllarıma götürdün,teşekkürler Hayalbemol ama sadece onun için teşekkür etmiyorum.Böyle güzel ve faydalı kitapları,yayınları bizlerle paylaştığın için de teşekkürler sana.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Adsız olan benim:))Beyazmendil.

    YanıtlaSil
  7. Jonathan kendini sorumsuzlukla suçlayan martılara şöyle der ya hani ''yaşamın gerçek anlamını arayan, bulmaya çalışan bir martıdan daha sorumluluk sahibi biri olabilirmi?''...

    YanıtlaSil
  8. shenem… belki önce mavi tüy’ü okusaydın, tadı farklı olurdu.
    Aynı şeyi ben de yapıyorum. Bir yazarın en ünlü kitabını alıyorum,
    Okuduktan sonra diğer yazdıkları biraz yavan geliyor.

    öykü… aynen katılıyorum söylediklerine,
    tekrar okunma sayısını hatırlamadığım kitaplarımdandır.

    ebruli… Elindeki kitap da bilinen bir romandır.
    Hemen sonrasında buna geçebilirsin, kısa ve öz zaten.

    Evren… En çok hatırladıklarımız arasında yer alınca, muhtemelen ilk üçe giriyor.

    Beyazmendil… Bakıyorum da anlattığım iyi yayınlar mutlaka elinden geçmiş,
    İyi filmler ya seyredilmiş, ya da seyredilmek üzere listeye alınmış.
    Aynı yollardan çok geçtik demek ki :)
    O nedenle sendeki olumlu düşünceyi görebiliyorum.
    Fazlasıyla okuyan ve her gördüğünü yorumlayabilen bir kişiliğin var,
    Güzel katkılarınla renk verdiğin ve eklemeler yaptığın için ayrıca teşekkür ediyorum.

    pelince… Evet, bu da birçok etkili sözlerinden bir tanesi.
    Sanırım fazlasıyla özlü söz çıkarılabilir bu ufacık kitaptan.

    YanıtlaSil
  9. hayatımda okuduğum en güzel kitaplardan birisidir. bugün ben de bu kitapla ilgili bir yazı yazmıştım. merak edip google'layınca gördüm hakkında epey yazı yazılan bir kitap.

    bu özgüyü sonuna kadar hakediyor D:

    YanıtlaSil
  10. zahir ve mavi... Hakkında çok yorum olması gayet doğal. Dünyanın nerdeyse tüm dillerine çevrildi ve baskısı sürekli yeniden yayınlanıyor. Bazıları sayfalarca yazar ama birinin sözlediği ufacık sözlerin yerini yine de tutamaz. Martı öyle birşey olsa gerek.

    YanıtlaSil