14 Ocak 2009

Vie en rose, La (2007)

Türkçe Adı: Kaldırım Serçesi
Orjinal Adı: La môme
Tür: Biyografi / Dram / Müzikal
Yönetmen: Olivier Dahan
Süre: 140 dakika
Oyuncular: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Pascal Greggory, Emmanuelle Seigner, Jean-Paul Rouve, Gérard Depardieu, Clotilde Courau, Jean-Pierre Martins, Catherine Allégret, Marc Barbé, Caroline Sihol, Manon Chevallier, Pauline Burlet, Elisabeth Commelin, Marc Gannot, Caroline Raynaud, Marie-Armelle Deguy, Valérie Moreau, Jean-Paul Muel, André Penvern, Mario Hacquard, Aubert Fenoy, Félix Belleau, Ashley Wanninger, Nathalie Dorval, Chantal Bronner, Cylia Malki, Nathalie Dahan, Laurent Olmedo, Harry Hadden-Paton, Laurent Schilling, Dominique Bettenfeld, Édith Le Merdy, Josette Ménard, Dominique Paturel, Nicholas Pritchard, William Armstrong, Martin Sochor, Frederika Smetana, Lenka Kourilova, Pierre Derene, Mathias Honoré, Jean-Jacques Desplanque, Alban Casterman, Olivier Cruveiller, Agathe Bodin, Nicole Dubois, Martin Janis, Eric Franquelin, Marc Chapiteau, Maureen Demidof, Sophie Knittl, Hélène Genet, Farida Amrouche, Christophe Odent
Ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın acı dolu hayat hikâyesini anlatan film, Türkiye’de Kaldırım Serçesi olarak 2007 yılında gösterime girmişti. Orijinal adı “Môme, La” olan film, Fransız şarkıcıyı canlandıran Marion Cotillard’a Oskar ödülü kazandırmıştır.

Film, Edith Piaf’ın şarkı söylerken sahnede düşmesiyle başlıyor. Çocukluk yıllarında annesi tarafından ilgisiz bırakılan Edith’e, babası Louis Gassion (Jean-Paul Rouve) sahip çıkar. Fakat o da askere gitmek üzere olduğundan, Edith’i genelev işletmecisi büyükannesi Louise’e emanet eder. Oradaki hayat kadınları tarafından çok sevilse de, babası geri döner dönmez onu tekrar geri alır. Çile dolu hayatı bundan sonra da son bulmayacak, ama o neşesini bozmamak adına elinden geleni yapacak, her fırsatta şarkı söylemeyi yaşamının bir parçası haline getirecektir.

Oyunculuk anlamında tek kelime ile mükemmel bir film. Geçmiş ile güncel yaşam arasında gidip gelen sahneler, 140 dakika gibi uzun süren yapımda izleyiciyi yorabiliyor. Ağır dram içerikli film, her kesimin hoşlanabileceği bir tür değildir.

Edith Piaf’ın yaşam öyküsü, onun azminden çok yeteneği ile ön plana çıkmaktadır. Çileli bir kaderi olsa da, hayat ona her anında fırsatlar sunarak ayakta kalabilmesini sağlamış. Özellikle Louis Armstrong’dan dinlemeye alıştığımız “La vie en rose” şarkısı, günümüzde bile dünyanın birçok ülkesinde geçerliliğini korumaktadır.

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder