18 Ocak 2009

North Country (2005)

Türkçe Adı: Tek Başına
Tür: Dram
Yönetmen: Niki Caro
Süre: 126 dakika
Oyuncular: Charlize Theron, Elle Peterson, Thomas Curtis, Frances McDormand, Sean Bean, Woody Harrelson, Jeremy Renner, Richard Jenkins, Sissy Spacek, James Cada, Rusty Schwimmer, Linda Emond, Michelle Monaghan, Brad William Henke, Jillian Armenante, Amber Heard
1975 yılında Kuzey Minesota'daki demir madenlerine ilk bayan işçinin işe alınmasıyla birlikte, ocakta çalışan kadınların erkekler tarafından sürekli tacize maruz kalması konu ediliyor. Kadınların çalışma haklarına saygı göstermeyen bir toplumda, para kazanmaya çalışan bir annenin gerçek yaşam hikâyesinden yola çıkılarak yapılmış film, izleyiciyi düşünmeye zorluyor.

Yıl 1989. Kuzey Minesota’daki demir madeninde çalışan kadın sayısı, erkeklerin 30’da biri oranındadır. Kocası tarafından hırpalanan Josey Aimes (Charlize Theron), kızı Karen ve oğlu Sammy’i yanına alıp Minesota’daki ailesinin yanına taşınır. Kocasından ayrılarak oradaki demir ocaklarında çalışma isteği, babası Hank (Richard Jenkins) tarafından hoş karşılanmamıştır. Hatta yanlarına geldiği için onunla konuşmaya bile tenezzül etmez.

Josey, maden ocaklarında ne olursa olsun çalışmak için girişimde bulunur. Fakat oradaki en büyük sıkıntı, okul yıllarında beraber olduğu Bobby Sharp (Jeremy Renner) adından birinin madende şef olması ve her fırsatta onu kullanmaya çalışmasıdır. Kasaba halkı bile Josey’e karşı tavır aldığı bir zamanda, bu tacizlere karşı mücadele etmenin bir yolunu arayacaktır. Üstelik işini kaybetmek istemeyen işçi kadınlar da, Josey’i yalnız bırakma noktasındadır. Josey’e kucak açan tek kişi, kadınların maden ocağındaki tek temsilcisi olan eski arkadaşı Glory (Frances McDormand) ve onun eşi Kyle’dır (Sean Bean). Daha sonra avukat olan Kyle’ın arkadaşı Bill White (Woody Harrelson) da, Josey’e katılacaktır.

Yaşadığımız dünyadaki kadınlar, her zaman hassas varlıklar olarak toplumdaki yerini almıştır. Her ne kadar yavaş yavaş bu durum değişiyor gibi görünse de, mantıktan çok duygularıyla hareket etmek, kadınların yaradılışından gelir. Fakat zorluk ve acıya da en dayanıklı varlıklar, yine kadınlardır. Bu nedenle kurulmuş düzeni koruyan, eşleri destekleyen, çocukları büyüten ve acıları göğüs geren kadınlar sayesinde birçok aile ayakta kalmaya devam eder. Kadının ilgi göstermediği yerde, erkekler çaresiz kalır.

Fakat kadın, toplumda aradığı yeri gerçek anlamda hiçbir zaman bulamamıştır. Yaptıkları desteklenmemiş, hatta duygusallıkları her fırsatta kullanılmıştır. Düşünün ki bir işyerinde eşinden ayrılmış bir kadın çalışıyor olsun. Bir erkeğin bakış açısı içerisinde, faydalanmak deyimi yer almaktadır. Kocasının terk ettiği veya yeni bir hayat için yalnız yola çıkmış kadın, erkeğin avı haline gelir. Çünkü duygusal anlamda açlık çeken kadına, erkeğin yalancı oyunları cazip gibi görünür. Duygularına yenilen kadın, kaybeder.

North Country, bir kadının cesaretini dile getiriyor. Dikkatle izlenmeli…

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder