09 Ocak 2009

Erin Brockovich (2000)

Türkçe Adı: Tatlı Bela
Tür: Biyografi / Dram / Romantik
Yönetmen: Steven Soderbergh
Süre: 130 dakika
Oyuncular: Julia Roberts, David Brisbin, Dawn Didawick, Albert Finney, Valente Rodriguez, Conchata Ferrell, George Rocky Sullivan, Pat Skipper, Jack Gill, Irene Olga López, Emily Marks, Julie Marks, Scotty Leavenworth, Gemmenne de la Peña, Erin Brockovich-Ellis, Aaron Eckhart, Marg Helgenberger, Peter Coyote
Bir kadının para kazanmak ve başarılı olmak adına verdiği uğraşıyı anlatan film, gerçek bir hayat öyküsünden alınmıştır.

Erin Brockovich (Julia Roberts), genç yaşta 2 başarısız evlilik yaşamış ve 3 çocuğu ile yalnız kalmış bir kadındır. Para kazanıp çocuklarına bakmak için yılmadan hareket ederek, pek fazla seçici olmadan kriterlerine uyan tüm iş ilanlarına başvurmaktadır. Bu sırada otomobiliyle bir trafik kazası geçirir ve haklı olduğu halde asi tavırları nedeniyle açtığı davayı kaybeder. Bunun sorumlusu olarak gördüğü avukatının kendisine verdiği zararı telefi etmesi için, işlettiği bürosunda iş ister. Avukat Ed Masry (Albert Finney) Erin’in tavırları konusunda çaresiz kalacak, sigortasız ve düşük maaş koşuluyla onu işe alacaktır. Erin Brockovich; güzel, atılgan ve zeki bir kadın olmasının yanında, argo kelimeleri çokça kullanıp, fazlasıyla rahat giyinmektedir. Bu da diğer çalışanlarının tepkisini alacaktır.

Ofisinde çalıştığı bir gün, sonuçlanmış davalardan biri dikkatini çeker. Patronunun da iznini alarak olayı araştırmaya başlar. Araştırması uzun sürdüğü ve büroyu bu konuda haberdar etmediği için önce işine son verilecek, ama çalışmalarını inceleyen patronu onu tekrar kazanmak için ayağına kadar gidecektir. Çünkü araştırma konusu; Kaliforniya’daki Hinkley bölgesinde yaşayan insanların, PG&E adında bir şirketin saldığı zararlı maddeden etkilenmesi ve bunu da firmanın ustaca örtbas etmesiyle ilgiliydi.

Julia Roberts rolüne fazlasıyla yakışmış. Ne derece iyi bir oyuncu olduğunu bu filmde daha iyi anlıyoruz. Olayların tasviri oldukça iyi olmasıyla beraber, izleyiciyi filme odaklıyor ve kesinlikle sıkmıyor.

Gerçek yaşamdan uyarlandığı düşünülünce, Erin Brockovich’in çabasını ve atılganlığını gerçekten etkileyiciydi. Tartışma sırasında Erin’in tanıştığı George’un (Aaron Eckhart) yardımı, takdire değerdi. Çünkü bir erkeğin böylesi desteği, toplumda pek sık rastlanan durum değildir.

Bu tarz yapımlar izlerken, hayatla mücadele konusunda ciddi dersler alıyoruz. Çaresizlik, kısıtlı imkân ve umutsuzluk, birçok insanın azmini kıran bir etkendir. Ama başarı hikâyelerinin çoğu, zorluklar karşısında yılmayan kişiler tarafından yazılmıştır. Yönetmenliğini Niki Caro’ın yaptığı Erin Brockovich’i, şiddetle tavsiye ediyorum.

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder