16 Aralık 2009

District 9 (2009)

Türkçe Adı: Yasak Bölge
Tür: Aksiyon / Dram / Bilim-Kurgu / Dram
Yönetmen: Neill Blomkamp
Süre: 112 dakika
Oyuncular: Sharlto Copley, Jed Brophy, Elizabeth Mkandawie, David James, John Sumner, William Allen Young, Greg Melvill-Smith, Vanessa Haywood, Tim Gordon, Robert Hobbs, Jason Cope, Nathalie Boltt, Nick Blake, Sylvaine Strike


Dev bir uzay gemisi, Güney Afrika’daki Johannesburg şehrinin tam merkezinde konumunu sabitlemiştir. 3 aylık dış gözlem sonunda herhangi bir hareket olmayınca, yetkililer geminin içine bakmaya karar verirler. İçerideki görüntü korkunçtur. Çünkü daha sonradan “karides” diye adlandırılacak bu canlılar, aç, sağlıksız ve başıboş görünmektedir. İncelemenin ardından yaratıklar, geminin hemen altındaki bölgede koşullandırılırlar. 9. bölge diye adlandırılan bu yerde uzaylılar; dolaşım, hareket ve nüfus gibi konularda kontrol altında tutulurlar.

Yerleşimden 20 yıl sonra devlet, uzaylıları istemeyen halkın baskısına dayanamayarak bölgeyi taşıma kararı alır. Bunun için MTU (Multi National United) adlı şirket görevlendirilir. Çok güçlü konuma sahip bu şirket, uzaylılar üzerinde deneysel çalışmalar da yapmaktadır.

MTU şirketinin yetkililerinden Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley), uzaylıların taşınma işini kabul etmelerini sağlamak üzere görevlendirilmiştir. 9. bölgede çalışmalar yapan Wikus bir karmaşa anında yaralanınca, enfeksiyon kapar. Sağlığındaki ani bozulmayla beraber, şirketin arka plan çalışmaları da kendini göstermeye başlayacaktır. 

Bilim-kurgudan yola çıkarak, eşitsizlik, baskı, güç ve özgürlük gibi mesajlar verilmektedir. Belgesel niteliğindeki başlangıç ve uzman görüşleri, filmin bakış açısını daha gerçekçi kılıyor. Başarılı bir çalışma.

Emre Türker

Picture: impawards

1 yorum:

  1. Beğendiğim 1 bilimkurgu olamadı..
    Zaten, içindeki kafadan böcek görünümlü uzaylıları çıkartırsanız; filmin bilimkurgu ile yakından alakası kalmıyor..

    YanıtlaSil