04 Kasım 2009

Tosun Paşa (1976)

Tür: Komedi
Yönetmen: Kartal Tibet
Süre: 86 dakika
Oyuncular: Kemal Sunal, Müjde Ar, Şener Sen, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Ergin Orbey, İhsan Bilsev, Zihni Göktay, Tuncay Gürel, Bilge Zobu, Günfer Feray, Oya Aydonat, Filiz Toprak, Mete Sezer, Oktar Durukan, Akil Öztuna, Sıtkı Akçatepe, Nevin Güler, Ayten Erman, Hikmet Gül
Osmanlı saltanatının Mısır’a kadar uzandığı yıllarda, İskenderiye’de bulunan Yeşil Vadi, iki itibarlı aile tarafından paylaşılamamaktadır. Tellioğulları ve Seferoğulları’nın kavgası şiddetlenince, İskenderiye beyi Daver bey (Mete Sezer), toprak hâkimiyetinin kimde olacağı konusunda karar vermek üzere onları konağına davet eder. Yıllardır süren bu kavgayı çözmek için vereceği kararı beklemelerini ister.

Durumu lehine çevirmek isteyen Tellioğlu Lütfü (Şener Şen), Daver beyin kızı Leyla’yı (Müjde Ar) kendine istemek üzere harekete geçer. Fakat Seferoğulları da aynı şeyi düşünmüş, üstelik Leyla da Seferoğlu Suphi’yi beğenmiştir. Lütfü, yenilgiyi kabul etmez. Uşakları Şaban’ı (Kemal Sunal), Daver’in ve Seferoğlulları’nın şimdiye kadar hiç görmediği ünlü Tosun Paşa kılığına sokarak, işleri lehine çevirmeye çalışacaktır.

Tosun Paşa, Türk sinemasının komedi türünde, unutulmazlar arasında yer alır. Üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen, tekrar gösterimlerinden asla bıktırmayan bir yapımdır. İç huzur açısından adeta terapi sayılabilecek bu filmi arşivlemekte fayda var.

Emre Türker

8 yorum:

  1. Bayılırız eşimle bu filme, diyalogların çoğu ezberimizde artık izleye izleye. Defalarca izledim, gene izlerim her fırsatta.

    YanıtlaSil
  2. Bu kadronun o dönemde çektiği bütün filmler adeta birer şaheser. Asla eskimiyor. Her seyredişte ayrı bir tad alıyor insan.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir seçim ama beni kesecek gibi değil Tosun paşa:(( Ben ve benim gibi diplerde gezinenler için bu günlerde ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  4. ebvata… İlk kez izlediğimde, sanırım zaman dilimi içinde ilkokulun sonlarında bir yerlerdeydim. Yıllar geçti, halen o yerden devam ediyorum, aile yapısı değişti, biz değiştik ama o filmden aldığım keyif değişmedi.

    Pelin Pelister Akyürek… O tad halen günümüzde yakalanamadı.

    şirin'den esintiler... Diplerden yüzeye çıkmak için, yine de bu türleri öneririm :) Ama ille de roman olsun diyorsan, Nobody Knows’la işe başlayabilirsin.

    YanıtlaSil
  5. iki aile kadınlarının hamamda atışma sahnesine hastayımdır, hala her izlediğimde deli gibi gülerim:)))

    YanıtlaSil
  6. küfkedisi... Ben de şarkının orjinalini değil ama hamamda söylenilen haliyle olan kısmı ezbere biliyorum :)

    YanıtlaSil
  7. günümüzün komedi filmleri neden bu tadı yakalayamıyorlar acaba?
    çok etken var sanırım.
    ya da eski olmaları ve dolayısıyla gençliği, çocukluğu çağrıştırmalarıyla mı daha güzelleşiyorlar gözümüzde acaba?

    YanıtlaSil
  8. Adam... Eskiyi çağrıştırma, genel anlamda orta yaş ve üzerinde etkili olan bir durum. Yeni nesil, geçmişle bugünü kıyaslıyor. Güncel filmlerin çoğunda sıradan yapmacık tavırlar göze çarparken, geçmişte rolünü yaşayan sanatçıları görmek daha mümkündü. Eski filmler ilk fikirlerdi. Dolayısıyla yeni fikirler üretmek de gittikçe zorlaşıyor. Bu sebepten, sıkça taklit ve yenileştirilip tekrar izleyiciye sunulmuş yapımları görebiliyoruz.

    YanıtlaSil