02 Kasım 2009

Cahillikler Kitabı

Yazar: John Lloyd, John Mitchinson
Çeviren: Cihan Aslı Filiz, Emre Ergüven
Sayfa Sayısı: 278
Kitap Boyutu: 13 x 23,3 cm
Yayınevi: NTV Yayınları

NTV yayınları; gerek dergiler olsun, gerekse kitaplarda, bilimi popüler yönden ele alarak, konuları daha okunaklı hale getirmeyi başarıyor. Cahillikler Kitabı, yayınlandığı andan itibaren çoksatanlar listesindeki yerini uzun süre korudu. Hayvanlar alemini ele alan 2. kitabın ardından, Dr. Werner Bartens’in yazdığı, sağlık konularıyla ilgili bilmediklerimize yanıt veren serinin 3. kitabı çıkmıştır.

Cahillikler Kitabı, bu tarzda yazılmış ilk kitap değildir. Örneğin, Mark Leyner ve Dr. Billy Goldberg, “Ancak üç kadeh içtikten sonra bir doktora soracağınız türden yüzlerde soru” diyerek, sağlık bakımından ilginç sorularla okuyucuya araştırmalarını sunmuştur. Aslında bu tür soru ve yanıtları, e-mail yöntemiyle belli zaman aralıklarında alıyor ve gülümsüyordunuz. Burada anlatılanlar, biraz daha ayrıntılı, biraz daha bilimsel… Önemsiz gibi görünen küçük ayrıntılar, görmediğiniz noktaları yakalamanıza, bakış açınızı değiştirmenize yol açacaktır. Kitapta, “Tükenmez kalemi kim icat etti?”, “Dünyanın en acı biberi nerede yetişir?”, “ ‘Güçlü olan hayatta kalır’ sözünü ilk kullanan kim?” gibi, çok fazla aklımıza getirmediğimiz sorular mevcuttur.

Cahillikler kitabı, kimi zaman şıklarla sorulara yanıt istiyor, kimi zaman mizahi yaklaşımla bilginizi sınıyor. Mesela; “Danimarka piliçleri gok-gok diye, Alman piliçleri gak-gak diye, Tayland piliçleri guk guk diye, Hollanda piliçleri tok tok diye, Finlandiya ve Macar piliçleri kot kot diye, Türk piliçleri gıt gıt diye öter. Daha üstün olan Fransız tavuklarıysa, kot kot kodat diye öter.” gibi gülümseten cevaplarla sık karşılaşacaksınız.

Son başlıklarda, Osmanlı ve Türk tarihiyle ilgili değişik sorular ve yanıtları mevcut. Gerek kısa yolculuklarda, gerek birilerini beklerken veya kafanızı dağıtmak için okuyabilir, öğrendiklerinizi anlatıp eğlenebilirsiniz. Ayrıca kitap iyi ciltlenmiş olduğundan, sayfalar kolayca dağılmıyor. Bu durum, kitapları arşivleyip saklayanlar için önemli bir ayrıntıdır.

Emre Türker

3 yorum:

  1. Icinde cok keyifli kisimlar var gercekten! Gereksiz bilgiler ansiklopedisi ile hatirlayanlar icin Prof. Zihni Sinir kosesi karisimi bir kitap..Yolculuk sirasinda filan da yukses sesle okuyup muhabbetini yapmak cok keyifli oluyor. Serinin devam edisyonlari da cikmis sanirim...

    YanıtlaSil
  2. emre hastasıyım diyebilirim bu NTV yayınlarının, hemen hemen hepsini almışımdır, hele ki bu seri bence süper, her an yanımda taşıyorum bu serinin kitaplarını şimdi ikincisini bitiriyorum yakında üçüncüsüne başlıyorum ve gerçekten de okurken çok şey öğreniyorum..

    ayrıca son ayrıntı gerçekten çok önemli.. orjinal kitabı tercih etmemin en önemli nedenlerinden biridir...

    YanıtlaSil
  3. Ben Cahillikler Kitabı'nı hediye olarak almıştım Hediyeyi vermeden önce okuyayım dedim hızlıca Ancak içindeki çok ilginç bilgiler olmasına rağmen, çok hızlı 1 biçimde unuttum... kalıcı olamadılar..

    YanıtlaSil