15 Kasım 2009

Shadowlands (1993)

Türkçe Adı: Gölgeli Topraklar
Tür: Biyografi / Dram / Romantik
Yönetmen: Richard Attenborough
Süre: 115 dakika
Oyuncular: Anthony Hopkins, Debra Winger, Julian Fellowes, Roddy Maude-Roxby, Michael Denison, Andrew Seear, Tim McMullan, John Wood, Andrew Hawkins, Peter Howell, Edward Hardwicke, Robert Flemyng, James Frain, Toby Whithouse, Daniel Goode, Scott Handy, Charles Simon, Giles Oldershaw, Simon Cowell-Parker, Roger Ashton-Griffiths, Pat Keen, Carol Passmore, Howard Lew Lewis, Joseph Mazzello
Yıl 1952. Oxford’da öğretim görevlisi Jack Lewis (Anthony Hopkins), topluma açık konuşmalar yapan Hıristiyanlık savunucularından biridir. Kardeşi Warnie’yle (Edward Hardwicke) yaşayan ve geniş hayal gücüne sahip Jack’in kitapları, İngiltere sınırlarını aşarak Amerika’da ün yapmıştır. Jack, hayranlarından gelen mektupları dikkatle okuyan ve elinden geldiği kadar onlara cevap vermeye çalışan biridir.

Jack’in hayranlarından Amerikalı Joy Gresham (Debra Winger), ona eserleri hakkında fikrini bildiren mektuplar yazmaktadır. Şiirlere tutkulu bir şair olduğunu da dile getirdiği son mektubunda, İngiltere’ye geleceğinden bahsederek Jack’den randevu talep eder. Warnie’nin de katıldığı ilk tanışma sohbetinde, iyi vakit geçirirler. Joy Gresham’ın aile sorunlarına Jack’in sevgi dolu yaklaşımı, onun ziyaretlerinin artış sebebi olacak ve bundan sonraki buluşmalarına, oğlunu da getirecektir.

Film, gerçek bir yaşam öyküsünü içermektedir. Dostları tarafından Jack diye hitap edilen, 1898 – 1963 yılları arasında yaşamış, İrlanda asıllı İngiliz araştırmacı yazar Clive Staples Lewis’in hayatından bir kesittir.

C.S. Lewis, bir dönem J. R. R. Tolkien’le birlikte çalışmış ve onunla yakın arkadaş olmuştur. Türkiye’de en çok tanınan eseri Narnia Günlükleri (The Chronicles of Narnia) serisinin, halen filmleri yapılmaktadır. Bu biyografik bilgiyiyle filmi izlemek, içeriğinde geçen konuşma ve edebi akımlar hakkında izleyiciyi daha fazla aydınlatacaktır.

Emre Türker

Picture: movieposterdb

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder