16 Ağustos 2009

Rain Man (1988)

Türkçe Adı: Yağmur Adam
Tür: Dram
Yönetmen: Barry Levinson
Süre: 133 dakika
Oyuncular: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino, Gerald R. Molen, Jack Murdock, Michael D. Roberts, Ralph Seymour, Lucinda Jenney, Bonnie Hunt, Kim Robillard, Beth GrantLüks arabaların satıldığı bir galeri sahibi olan Charlie Babbitt (Tom Cruise), borçların nedeniyle zor günler yaşamaktadır. Kız arkadaşı Susanna (Valeria Golino), onun bu umursamaz tavırlarından sıkılmıştır.

Sorunlarına çare arayan Charlie, babasının ölüm haberini alır. Fakat onunla yıllardır görüşmediğinden dolayı haberden pek etkilenmez. Cenaze sonrası avukatıyla vasiyet işini görüşür. Babası ona miras olarak sadece tartışmalarına sebep olan 1949 model spor Buick Roadmaster’ı ve ödül almış güllerinin kullanım hakkını bırakmış, geriye kalan servetiniyse, başka bir varis adına vakıf fonuna bağışlamıştır.

Charlie, mirastaki paranın peşini bırakmaz. Sonunda vakfın Wallbrook adında bir yer olduğunu öğrenir. Wallbrook’ta bir şok yaşar. Çünkü orada yaşayan varis, şimdiye kadar adını bile duymadığı abisi Raymond Babbitt’tir (Dustin Hoffman).

Raymond, ilişki kurma sorunu yaşayan bir otistik olmasına karşın, zekâ yönünden benzeri zor görülen bir dahidir.

Rain Man; en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi orijinal senaryo dallarında 4 Oscar almış dev bir yapımdır. Yağmur adam, Dustin Hoffman’ın mükemmel rol yeteneğinin kanıtıdır. Raymond karakterinin ortaya çıkışında, gerçek hayatta Kim Peek adlı bir hastadan esinlenilmiştir. Klasik müzik hayranı Kim Peek’in, telefon rehberi ezberleme, kitapları akılda tutma ve iki ayrı sayfayı aynı anda okuma gibi özellikleri bulunuyor. Kesinlikle etkileyici…

Emre Türker

Picture: impawards

3 yorum: