23 Ekim 2014

Sadakatte Zirve Hz. Ebubekir

Sayfa Sayısı: 288 sayfa
Yazar: Salih Suruç
Kitap Boyutu: 13,5 x 19,5
YAYINEVİ: TİMAŞ YAYINLARI
2. Basım. Mayıs,  2011.

İslam aleminin peygamberi Hz. Muhammed hakkında pek çok bilgi sahibi olduk ya da hakkında yazılanları okuduk. Fakat halifeler hakkında pek çoğumuz cahilizdir. Bu bakımdan düşünüldüğünde, Hz. Ebubebir hakkında yazılmış bir kitap, aklımızdaki boşlukları ve bilinmezlikleri doyurmuş olacaktır. Yazar Salih Suruç, oldukça fazla kaynaktan yararlanmış ve bunları kitabın sonunda referans olarak göstermiş.

Kitabın ilerleyen bölümlerinde, Hz. Ebu Bekir’le ilgili, kitaplarda ve çevrede en çok bahsi geçen ve bilinen olaylar anlatılmış. Bu olaylar, yaşamından kesitleri öğrenmek için önemli ayrıntılardır. Çünkü onun hayatı ile ilgili, yazarın anlatımına göre, özellikle gençlik yılları hakkında pek bilgi bulunmamaktadır. Kitapta genel olarak İslamiyet’in doğuşu ve verilen mücadeleler bulunmaktadır. Hz. Peygamber’in hayatı anlatılırken, onun yanında sürekli yer alması ve ona bağlılığı nedeniyle kitapta, genel anlamda bir İslamiyet’e giriş bilgisi bulunmaktadır. Yazar Salih Suruç, Hz. Ebu Bekir’in ne derece Hz. Muhammed’e bağlı olduğu ve nelerden vazgeçtiğiyle ilgili olarak, fikirlerini, düşüncelerini ve yeri geldiğinde yorumlarını da katarak, Hz. Ebu Bekir hakkında biyografik romanını oluşturmuştur.

En etkili bölümlerinden biri bana göre İslamiyet karşısında savaşan oğluna verdiği cevaptır. Bu kısım şöyle geçiyor:

Bedir savaşında Hz. Ebu Bekir’in oğlu ortaya atılarak “Var mı benimle dövüşecek!” diye bağırıyordu. Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarında İslam ordularına karşı olan Kureyş’lilerin arasında yer alan Hz. Ebu Bekir’in oğlu Abdurrahman, Hudeybiye Anlaşması sonrasında Medine’ye gelip İslamiyeti kabul eder. Bir gün baba oğul oturmuş konuşurlarken Abdurrahman bir itirafta bulundu.

“Sevgili babacığım! O gün bana karşı ortaya atılsaydın, vallahi sansa karşı elimi kaldırmazdım!”

İtirafından sonra da sordu:

“Ya sen sevgili babam?”

Hazreti Ebu Bekir’in hayalinde o an sanki yenden canlanmıştı. Cevabıyla farkını ortaya koydu.

“Vallahi ben, sana kılıç sallamaktan çekinmezdim.”(Suruç; 2011:143-145).

Kitabın üçte birlik kısmı, Hz. Muhammed’in Hakk’a yürümüş olduğu kısımdan sonrasını içeriyor. Zaten bizlerin de çok fazla bilgi sahip olmadığı yerler, buralar diyebilirim. Halifeler arasındaki dayanışma, peygamberin ölümü ardından ortaya çıkan karmaşalar ve bunların nasıl dize getirildiği, bir reisi cumhurun nasıl mükemmel olabileceği gibi bilgiler öğreniyoruz. Halifelerin kim olduğu ya da olması gerektiği, neden ayrılıklara düşüldüğü konusunda da kısa ama yeterli bilgiler var.

Salih Suruç kimdir? Bunu, kitabın başında yazılmış kısa biyografisinden yola çıkarak anlatıyorum. Peygamberler şehri Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesi doğumludur. Pek çok dergi, yayınevi ve gazetelerde editörlük yapmış. Peygamberimizin hayatına ilişkin çalışmasıyla 1988’de Pakistan’da “Siyer” dünya birincilik ödülünü almış. Siyer nedir? Peygamber Hz. Muhammed’in hayatı hakkında yazılmış romanlardır. Henüz onun siyer ödüllü kitabını okumadım ama okunacaklar arasında yer alıyor. “Sadakatte Zirve Hz. Ebubekir” adlı kitabının dili basit ve anlaşılır, sade anlatımı sayesinde sıkmadan sona kadar okuyucusunu memnun ediyor. Eğer bu tarz bir kitap arıyorsanız, okumadan geçmeyin diyebilirim.

Emre Türker


Kaynakça:

Suruç, S. (2011). “Sadakatte Zirve Hz. Ebubekir”. İstanbul: Timaş Yayınları. (2. Basım. Mayıs, 2011).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder