06 Ağustos 2010

İstanbul Kanatlarımın Altında (1996)

Uluslararası Adı: Istanbul Beneath My Wings
Tür: Dram / Tarih / Romantik
Yönetmen: Mustafa Altıoklar
Süre: 119 dakika
Oyuncular: Ege Aydan, Okan Bayülgen, Zuhal Olcay, Beatriz Rico, Savas Ay, Burak Sergen, Akasya Asiltürkmen, Haluk Bilginer, Altan Günbay, Berke Hürcan, Tuncel Kurtiz
17. yüzyılın başlarında Ahmet Çelebi (Ege Aydan), kuşlar gibi uçmaya kararlıdır. Lagari Hasan Çelebi (Okan Bayülgen) her konuda onu desteklemekte, bilimsel çalışmalarında yardımcı olmaktadır. Esir sandıklarından birinde kanatlarla ilgili çizimler bulunur ve durumla çok ilgilenen Ahmet Çelebi’ye teslim edilir. Fakat yazıyı okumak mümkün değildir.

Ahmet Çelebi’nin çalışmaları devam ederken Osmanlı padişahı IV Murad Burak Sergen), sarayında çıkan birtakım ayaklanma girişimlerine karşı çok sinirlenir. Emirlerine kim karşı gelirse, hiç gözünü kırpmadan kılıçtan geçirir. Halkın içine kimi zaman sivil y6ldan karışarak hakkındaki söylentileri dinleyecek, isyan ve yasakları bizzat tespit edecektir.

Ahmet Çelebi, 10. yüzyıl Türk alimlerinden olan İsmail Cevheri'den ilham alıp uçma deneylerine girişmiş, bu girişimlerini başarıyla tamamlamış ve geniş bilgisiyle Hezarfen adını almıştır. Kendisiyle ilgili bilgiye ise, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden ulaşılmaktadır. Yönetmen Mustafa Altıoklar, bu filmiyle Türk sinemasında önemli bir yer edinmiştir. Güzel analizler ve tartışılacak eleştirilerle, unutulan tarihimize tekrar ışık tutmuştur. Tarih boyunca din alimlerinin birçok bilgiyi şeytanın aleti olarak ilan etmesi, çözülemeyen durumlar karşısında kolay yolu seçerek hemen yasaklara başvurulması ve saray içinde dönen karanlık oyunlar, gerçekten düşündürücü biçimde işlenmiş. Filmde tarih bakımından eleştirilecek çok şey olabilir. Fakat ucuz aşk ve komedi filmlerini düşünürsek, aralarında kıyaslanmayacak kadar değerli ve saygı duyulacak bir yapım.

Emre Türker

Picture: sinematurk

5 yorum:

  1. bu filmdeki bir sahne, ayı parmaklarıyla kapatan hani çok sevmiştim bir daha seyretmeli bu filmi

    YanıtlaSil
  2. artık kendinden bizden bişeyler yazmıyomusun.dikkat ettim hep kıtap film vs.

    YanıtlaSil
  3. KaRaMeL... Şu yaz dönemi biraz tuzlu biberli geçiyor. Dağınık parçalarımı toplar toplamaz kaldığım yerden devam. Farkına varmana sevindim. Film anlatımlarımı bir seriye bağladım, öyle gidiyor. Yorumlara de pek yanıt veremiyorum ama hepsi çözülecek. Ben bu değilim biliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. filmin sountrack ını hala severek dinlerim...

    YanıtlaSil
  5. Ben de farkındayım...
    Sen bu değilsin Emre..
    Ne zamandır bekliyorum yazmanı...

    Tuzlu biberli zamanları olur öyle herkesin. Üstüne de kavurucu sıcaklar ekleniyor ve tamam oluyor...

    Film izlemek iyi geliyor ama, bu güzel. Ben bu filmi izlemiş ve tıpkı senin son satırlarındaki gibi düşünmüştüm.
    Kendine dikkat et ve iyi bak lütfen..

    YanıtlaSil