18 Ağustos 2010

Monsieur Ibrahim (2003)

Türkçe Adı: İbrahim Bey Ve Kuran'ın Çiçekleri
Orijinal Adı: Monsieur Ibrahim Et Les Fleurs Du Coran
Tür: Dram
Yönetmen: François Dupeyron
Süre: 94 dakika
Oyuncular: Omar Sharif, Pierre Boulanger, Gilbert Melki, Isabelle Renauld, Lola Naymark, Anne Suarez, Mata Gabin, Céline Samie, Isabelle Adjani
Fransa’nın fakir semtlerinden birinde oturan Momo “Musa” (Pierre Boulanger), bir Yahudi’dir. Ailesinin boşanması ardından annesi ve abisi evden ayrılmış, Momo babasıyla yalnız kalmıştır. Ergenlik çağına giren Momo, evinin karşı kaldırımında dolanan fahişelerle vakit geçirmek için biriktirdiği paraları harcar. Bir yandan da evde yemek yaparak, babasına yardımcı olmaya çalışır. Alışveriş yaptığı bakkal Müslüman İbrahim (Omar Sharif), ona sürekli öğütler vererek, kendisiyle içtenlikle ilgilenir. İnancı ne olursa olsun Momo, sevgiye ve ilgiye aç bir çocuktur. Bunun farkında olan bakkal İbrahim, gülmeyi unutan Momo’ya yeniden sevmeyi öğretmeye çalışacaktır.

İnancın kime veya hangi dine mensup olduğuna bakmadan, insanı insan olduğu için sevmeyi anlatan film, sevginin anlamını hissettirmeye çalışıyor. İnsan nasıl büyür ve öğrenirse, çevresine de öyle davranmaktadır. Dünyadaki kin ve nefret nesiller boyunca beslenerek büyümekte ve sevgi, yok edilmektedir. Günlük yaşamdan kesitler içeren, sıradan bir hayatı gösteren, Fransa’dan Türkiye’ye uzanan bir yapım.

Emre Türker

Picture: impawards

3 yorum: