10 Ekim 2011

Hafızana Hükmet

Hafızanın gücünü artırmak için yaratıcı yöntemler
Yazar: Tony Buzan
Sayfa Sayısı: 263
Kitap Boyutu: 13,5 x 19,5
Yayınevi: ALFA

Dünyada birçok kez hafıza şampiyonu olmuş Dominic O’Brien’in önsözüyle başlayan kitapta, Ana Sistem ve Kendini-geliştiren Temel Hafıza Matrisi (SEM3)isimli hafıza yöntemleri sunuluyor. Tony Buzan, okul yıllarında tanıdığı Prof. Clark isimli öğretmeninden öğrendiği bilgileri gün ışığına çıkarırken, kendi araştırmalarını da ortaya koyuyor.

Kitapta içeriği iyi açıklayıcı örnek bulmak zor. Size bir çeşit kelimeleri bağlama tekniğiyle ilgili yöntemden bahsediyor. Bu yöntemde, duyu organları ve hislerinizden ne şekilde yararlanmanız gerektiği de anlatılmış. Fakat alıştırma adına verdiği sayfalarca süren; Sanatçılar, Besteciler, Yazarlar, Dahiler gibi başlıklar altında, hafızanızı çalıştırmaktan çok, genel kültürünüzü geliştirebilirsiniz. Üstelik bu teknik, daha çok İngilizce dili temel alınarak hazırlanmış.

Daha önce de bu tarz yayınlarda söylediğim gibi, bu kitaplar sayesinde hafızanızı mükemmel seviyeye çıkarmak diye bir şey yok. Sadece mevcut kapasitenizi verimli kullanmak adına yöntemlerden faydalanabilir ve hafızanızı taze ve dinç tutabilirsiniz.

Kitapta, en çok dahi ve yazarlardan örnekler dikkatimi çekmişti. En çok ilgili çeken iki ezberciden örnek vereyim. 1- Antonio di Marco Magliabechi: Okuduğu tüm kitapları imla işaretlerine kadar ezberleyen kişi. Toskana Dük’ünün tüm kütüphanesini ezberlemiş. 2- Daniel McCartney: 19. yüzyılda yaşayan bu kişi, 54 yaşındayken bile, bebekliğinden itibaren tüm hayatının ayrıntılarını, hava durumu ve üç öğün yemeklerine kadar hatırlamaktadır. Oldukça etkileyici…

Emre Türker

4 yorum:

  1. hatırlamam gereken ve hatırlamak istediğim konu/olay/kişi ya da durumları hatırlarım

    son iki örnek bana göre çok anlamsız...zira her şeyin detayını bu kadar hafızaya depolamak hem beyni, hem de vücudu yorar diye düşünmekteyim

    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. Aynur (Küçük Hala)... Elbette, bence de hatırlaman gerekeni aklında tutmaya çalışmalısın. Zaten amaçlanan da o. Tanıtım yazısında belirtilen örneklerdeki kişiler, böyle bir yeteneği olduğu için farklılar. Hem 54 yaşında olmasına rağmen, halen ayakta ve her şeyi hatırlayabiliyor olmasından dolayı insana şaşkınlık veriyor.
    Ben de tıpkı senin gibi hatırlamak istediklerim konusunda çalışmalar yaparım. O süper hafızalı kişilere fazla takılma. Her insanın üstün olduğu bir yönü var. Bunları keşfetmek ve keşfi yapanların düşüncelerini dinlemek gerek…

    YanıtlaSil
  3. Son paragrafta verdiğin iki ezberci çok etkileyici gerçekten...Mevcut kapasitelerini damlasına kadar kullanmak bunun adı. IQ'larının da yüksek olması ihtimali var mıdır acaba bu arada? Ona takıldım...

    * Belki senin yazılarından birine yorum olarak bırakmıştım, hatırlayamadım şimdi..
    Bir dergide genç bir zenci adamı (Newyork'tu galiba) şehrin yüksek bir yerine oturtup panaromasına baktırıyorlar 20 dakika süre ile.. Ve bir odaya kapatıp gördüklerini resim olarak çizmesini söylüyorlar.
    Çizdiği karakalem resim neredeyse birebir aynı!!! En ince detaylarına kadar sanki fotoğrafını çekmiş!!!
    İnanabiliyor musun sevgili Emre???

    YanıtlaSil
  4. Zeugma… Başarılı ressamların bir kısmında fotografik hafıza görülür. Onlar, düşünce bulutlarında resmi seyredercesine çizerler adeta… Resim yeteneği, benim saygı duyduğum bir beceri. Çünkü el becerisi, hesap, yerleşim planları, anlatılanı çizmek, gördüğünü yansıtmak, bunlar muhteşem şeyler.
    IQ konusu, artık ilk hayranlıklar arasında yer almıyor. Üstün zekâlı çocukların toplandığı bir okulda, 18 yaş sonrası başarılı öğrencilerin oldukça az olduğu gözlenmiş. Bu nedenle artık başarının devamı konusunda duygusal, fiziksel, üretken ve hafıza konularında farklı üstünlüklerin ne şekilde yarar sağlayacağı araştırılıyor.
    Güzel bir ayrıntıyla bezenmiş iyi bir yorumdu, teşekkürler Zeugma…

    YanıtlaSil