09 Ekim 2011

Büyükler Her şeyi Bilir Mi?

Ebeveynler, dedeler, amcalar, büyük abi vs. Her derde devadırlar sanki. Yemek yaparsın karışırlar, alışverişe çıkarsın akıl verir, para kazanırsın, işe girersin, işten çıkarsın, evlenirsin, yine karışır. Nedir bu böyle?

Aslında işin derinliğine inerseniz, büyüklerin verdikleri akılda pek çok şeyin doğru olduğunu görürsünüz. Belki asiliğin etkisiyle, belki kızgınlıktan, belki özgür olma istediğinden, belki de değişiklik yapma arzusunda dolayı, büyüklerin sözlerini direk reddedersiniz. Aslında haklı çıktıkları zamanlar değil de, haksız çıktıkları anlardır kafamızda yer eden. Böylece hep hatalı görürsünüz onları.

Zaman değişiyor. Büyüklerin söylediği bazı şeylerin geçerliliği kalmamış görünebilir. Böyle durumlarda, büyüklerin tecrübeleri ve tavsiyeleri, yeniliklerle karşılaştırılarak uygun modellere çevrilebilir. Çünkü mutlaka içinde bir haklılık payı olacaktır.

Fikir önemlidir. Büyüklerin sözlerini reddetmeniz için, önce dinlemeli, sonra karşınızdakinin ne demek istediğini anlamalı ve nihayetinde içine yorum katarak sonucu değerlendirmelisiniz. Böyle yaptığınız vakit, yani büyüklerinize direk karşı çıkmayarak, onların kalbini de kırmaz, artı olarak gönüllerini kazanırsınız. Büyükleri gözü-kapalı reddetmek, onların sizin üzerinizdeki hakkına ihanettir. Bunu ancak, ilerideki yaşlarda gerçek manasıyla anlayabilirsiniz. Fakat o zaman da keşkelerle baş başa kalır, üzülürsünüz.

Doğarsınız… Bebeklik, çocukluk, okul, arkadaşlık, sosyallik, aşk, özlem, acı, sürpriz, tatlı anlar derken, bir de bakmışsınız ki, büyümüşsünüz. Bu arada çok yer gezmiş, gezdiğiniz yerleri zihninize kazımış, okumuş, yazmış, iletmiş veya yönlendirmişsinizdir. Nihayetinde evlenerek çocuk sahibi olmuş, çocuğu bin bir zorlukla büyütmüş, yine gülmüş, ağlamış, üzülmüş, sevinmiş, öğrenmiş ve öğretmişsinizdir. Öğrendikleriniz büyük bir tecrübe, hayat tecrübesiyle birleşerek, zihninizde mükemmel bir olgunluğa sahip olmuş ve pişmişsinizdir. Sonra ne yapacaksınız? Tecrübe ve bilgilerinizi, çocuklarınızla, belki ömür yeterse onların çocuklarıyla paylaşacak ve doğruları aktardığınızda ve onları doğru yönlendirdiğinizde, işte o zaman yürekten bir elma çekirdeği toprağa düşecek… Belki tohum sevgiyle büyüyecek, belki de direkt olarak körelecek…

İşte o anları bir düşünün. Sonra kendinize şunu sorun: Her şey, yani büyükler her şeyi bilir mi?

Belki her şeyi değil ama pek çok şeyi büyükler bilirler. Pek çok şeyde, size yardımcı olurlar. Size hissetmeyi ve karşılıksız sevmeyi öğretirler. Düştüğünüzde elinizi tutar, hayatın anlamsız görünen kısımlarını anlamlı kılarlar. Yeter ki siz, tecrübe ve tavsiyelerini doğru değerlendirin.

Emre Türker

Picture: flickr1, flickr2

9 yorum:

  1. Büyüklerin hayat tecrübeleri ve bize katacakları artılar yadsınamaz gerçekten. Hayatımın birçok alanında anneannemi dinleyerek başarılı olmuşumdur örneğin.
    Annem ve babam ise daha çok beni dinleyerek hareket ediyorlar, inanmazsın :)

    YanıtlaSil
  2. Zeugma... Ne güzel, demek ki ailen senin piştiğin konusunda hemfikir. Yönlendirmelerini doğru buluyor ve verdiklerini almanın gururunu yaşıyor. Seni takdir ediyor ve düşüncelerini seviyorum.

    YanıtlaSil
  3. Aslında her ebevynin doğru olduğu genellenemz..Göreceli bir kavramdır bence..Kime neye göre doğru , iyi tartmak gerekiyor..Bana sorarsanız benim ailemde doğru kategorisinde!

    YanıtlaSil
  4. Beşparasız... Hepsi doğru değil. Zaten bu yüzden bizim için doğru ve gerekli olanı almak üzerine düşünüyoruz. Ailen de doğru kategorisindeyse, ne mutlu sana. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Hayat bir tecrübe.Bizden önce kaç kuşak gelmiş geçmiş.Ne garip ki hayat bu döngünün çevresinde dönüp duruyor.Biz yürümeyi öğrendik sonra çocuğumuz sonra torunumuz

    YanıtlaSil
  6. Hak verdiğim pek çok nokta var yazında. Zaten insan bir şekilde görüyor büyüğünün uyardığı konu hakkında ne kadar doğru olduğunu zamanla.

    YanıtlaSil
  7. Kardeşim… Yaşam bu, özünde aynı, şekli farklı.
    Bu kısa döngü içerisinde en mutlu yönüyle yaşamak lazım hayatı.

    K.C.S… Benim annem ne zaman “yağmur yağıyor al şemsiyeni” dese ve ben almasam, kesin ıslanıyorum :)
    İşin esprisi bir yana, her yaşı, o yaşta yaşayarak anlıyorsun.
    Ve her yaş, ayrı güzel bir tatla geçiyor yaşamasını bilirsen.

    YanıtlaSil
  8. Büyükler yolu bitirmiş geri dönerken,küçükler aynı yola daha yeni çıkıyor.
    Tabikii çok şey bilip yol gösterici olacaklar.Dinlemekte herzaman fayda var.

    YanıtlaSil
  9. Mehtap… Yaşın getirdiği asilik, bazı duyguları sertleştirebiliyor.
    Bu nedenle sözleri ve tavsiyeleri önemsememe durumu ortaya çıkıyor.
    En azından büyükleri can kulağıyla dinlemek gerek. Dinlemek ve yüzlerine sıcak tebessümle bakmak, bir şey kaybettirmez kimseye.

    YanıtlaSil