14 Haziran 2010

Planet 51 (2009)

Türkçe Adı: Gezegen 51
Tür: Animasyon / Komedi / Aile / Fantastik / Bilim-Kurgu
Yönetmen: Jorge Blanco
Süre: 91 dakika
Dünyadan milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende, uzay araştırmalarıyla ilgili Glipford Gözlem Evi’nde yaptığı sunum sayesinde Lem, yönetici asistanı olarak işe girer. Görevden hemen sonra, ilgili olduğu bilim-kurgu türlerinden koparak, gezegendeki diğer yaşamların hikâye olduğunu söyleyecek ve gerçeklerle ilgili bilimsel çalışmalar yapacağını arkadaşlarına duyuracaktır. Yeni görevinden aldığı cesaretle birlikte evinin yolunu tutarak, çocukluk aşkı Neera’ya duygularını açıklama kararı alır.

Tüm bunlar olup biterken, evinin bahçesine bir uzay gemisi iner. Gemiden çıkan insan, gezegende yaşam olmadığını düşünen bir insandır. Fakat başka canlıların orada yaşadığını gördükten sonra panik yaşar. Gerçekte, her iki canlı türü de birbirini uzaylı olarak görmektedir. Seyredilen bilim-kurgu filmlerinin etkisiyle birlikte halkta panik başlar. Herkes uzaylı insanın yok olması gerektiğini düşünürken Lem, odasına saklanan astronot kaptan Charles T. Baker’la iletişim kurarak, onu korumaya çalışacaktır. Her ne pahasına olursa olsun…

Uzaylı kavramına bakış açısı, farklı şekilde sorgulanmış. Gösterime girmiş ilk uzay filmlerine alternatif olarak, son yıllarda birçok farklı düşünce içeren yapımlar çıkıyor. Planet 51, gezegende kimin canavar olduğu düşüncesini sorgularken, içeriğinde Amerikan vatandaşlığı ve İngilizcenin yaygınlıkta üstünlüğüne yer veriyor. Mesela, uzayda bile İngilizce konuşuluyor. Ayrıca insan olarak temsili bir Amerikalı astronot barış elçisi şeklinde yansıtılıyor ve savaşları engellediğini izleyiciye kanıtlama çabasına giriyor. 4. güç sayılan Medyanın gücünü ve reklâmın gerekliliğini, izlenimlerden fark edebilirsiniz.

Emre Türker

Picture: impawards

2 yorum:

  1. HEP DÜŞÜNMÜŞTÜM BENDE ONLARIN DA BİZDEN KORKACAK OLDUĞUNU:):):):):)

    YanıtlaSil
  2. en çok başka gezegenlerde yaşayanlarla iletişim kuracağımız günleri,çağları göremeyecek olacağım için üzülüyorum.:))ciddiyim.son cümlelerine katılıyorum.ama yine de bu tip kitapları,film ve animasyonları çoook seviyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil