04 Haziran 2010

The Cove (2009)

Türkçe Adı: Koy
Tür: Belgesel
Yönetmen: Louie Psihoyos
Süre: 92 dakika
Oyuncular: Joe Chisholm, Mandy-Rae Cruikshank, Charles Hambleton, Simon Hutchins, Kirk Krack, Isabel Lucas, Richard O'Barry, Hayden Panettiere, Roger Payne, John Potter, Louie Psihoyos, Dave Rastovich, Paul Watson
Japonya Taiji kasabası, yunusların dünyaya ihraç edildiği bir yer. Taiji, dışarıdan bakıldığında deniz memelilerine dost görünüyor. Fakat hiçbir şey göründüğü gibi değil…

Ric O'Barry, neredeyse dünya çapında ün yapmış yunus Flipper’ın eğitmeni. O yıllar yok denecek kadar küçük görünen bu sektörün büyümesi için 10 yılını vermiş ama olayları takiben gördükleri ve yaşadıkları karşısında, sektörü bitirmek uğruna 35 yıldır canla başla çalışıyor. Çünkü her yıl 23.000 yunus ve domuz balığı, devlet desteğiyle katlediliyor ve bunu çok fazla bilen yok. Bilim adamlarının araştırmalarına göre o kadar çok deniz canlısı avlanıyor ki, belki 40 yıla kadar birçoğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız.

Yunusları sürekli gülerken görüyoruz. İnsanlara yaklaşıp neşeli hareketler yapıyorlar. Fakat bazı şeyler görünürde yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bu deniz memelileri, kapalı alanlardan hoşlanmıyor. Ric O'Barry, eğittiği yunus Flipper’ın kollarında intiharına tanık olmuş ve o andan sonra tutsak yunusları serbest bırakabilmek için eylemlere başlamış. Anlattığına göre, gösteri dünyasındaki yunuslara düzenli aralıklarla ilaç veriliyor. Çünkü insan sesleri ve kapalı alanlardaki stres nedeniyle çoğu ülsere yakalanıyor. Ric O'Barry’nin de yapmak istediği, dünyanın dikkatini Taiji başta olmak üzere katliama dikkat çekmek.

The Cove, yunusların yardım çığlıklarını ve son çırpınışlarını gözler önüne seriyor. Hayden Panettiere ve Isabel Lucas gibi ünlüler, katliama karşı protestocuların arasında yer alıyor. Ric O'Barry ise, şimdiye kadar yaptığı yanlışların bedelini ödemek üzere, deniz memelileri ve özellikle yunusların huzurunu sağlamak için kararlı biçimde çalışıyor. Balık pazarında balina eti olarak satılan yunus etinin, civa zehirlenmesi dahil birçok hastalığa neden olduğu ispatlarıyla kanıtlanıyor. Gönüllü dev ekibi sayesinde öyle başarılı bir çalışma yapılmış ki, 2010 yılında The Cove, En İyi Belgesel Film dalında Oscar Ödülü kazanıp dünyanın dikkatini çekmeyi başarmış. Araştırmacıların ısrarlı takipleri, kışkırtılmalara karşı ayakta durma mücadeleleri, yürek burkan hikâyeleri ve inanılmaz etkileyici görüntüleriyle, belgesel gerçekten harika hazırlanmış. Yönetmenliğini Louie Psihoyos’un, senaristliğini de Mark Monroe’nun üstlendiği The Cove’un yapımcıları, Paula DuPré Pesmen ve Fisher Stevens. Filmin başyapımcısı Jim Clark ve ortak yapımcısı da Olivia Ahnemann. Eğer belgesele ilgi duyuyorsanız, mutlaka izleyin.

Emre Türker

Picture: impawards

4 yorum:

  1. ha gayret,bitireceğiz dünyayı,az kaldı.

    YanıtlaSil
  2. Müthiş ötesi bir belgesel. Kesinlikle izlenmeli.
    İzledikten sonra epey etkilenmiştim, bir şeyler de yazmıştım hatta...

    http://cineshoot.blogspot.com/2010/03/cove-2009-yunuslarn-katliam.html

    YanıtlaSil
  3. Belgese ilgi duyan biri olarak içeriğini çok beğendiğim bu ödül almış filmi özellikle de sen ''harika'' dediğin için en kısa zamanda izleyeceğim.
    Çok teşekkürler bemolcüm...

    YanıtlaSil
  4. Yaklaşık on gün önce izleme imkanı buldum.
    İzlerken tırnaklarımı avucuma geçirmişim.
    Belgesel bir solukta bitti ama etkisi günlerdir sürüyor.
    Kesinlikle izleyin.

    YanıtlaSil