06 Kasım 2009

Öğrenme Zenginliği

Yazar: Roz Townsend
Çeviren: Pelin Sıral
Sayfa Sayısı: 162
Kitap Boyutu: 13,5 x 19,5 cm
Yayınevi: Sistem Yayıncılık

Yazar, kitabın önsözünde kendisiyle ilgili güzel bir anısından bahsetmiş. Eşiyle birlikte bahar temizliği yaparken, bir dostu yanlarına uğruyor. Duvar boyama aşamasında, pürüzleri ve lekeleri görünce, ona gülerek “Biliyorum, bu işte yenisin ama başlamadan önce alttaki eski boyayı, örümcek ağlarını ve tozları temizlersen, yaptığın iş daha kalıcı olur” diyor. Öğrenme işini bununla pekiştirmiş. Yeni bir şey öğrenirken, eski öğrendiklerinizden kendinizi arındırırsanız, öğrenmede zorluk çekmezsiniz, diyor. Eski bildiklerinizle kendinizi göstermeye çalışırsanız, ne kadar bilmediğinizin farkına varamazsınız. Bu, önceki öğrendiklerinizin kötü olduğu anlamına gelmiyor. İyi pekiştirmek için, yeni bilgileri tam kavramak gerekir. Yazar, aslında buradaki kişisel örneğiyle, öğrenmeyi okuyucusuna öğretme konusunda iddialı bir başlangıç yapmış. Önyargılı olmadan, onu izleyin.

Öğrenme Zenginliği, Doğan Cüceloğlu’nun editörlüğünü yaptığı “Geliştiren Kitaplar Dizisi” içinde yer almaktadır.

Roz Townsend, birçok bilgi kaynağını özetleyip onları karikatürlerle süsleyerek, öğretilerini iyi bir şekilde sunuyor. Townsend, Anthony Robbins’in öncülüğünü yaptığı “ateş yürüyüşü” seminerlerine katılmış ve uygulamış biridir. Bu uygulama, kişilere cesareti öğretme açısında yapılan önemli bir aşamadır. Anthony Robbins, Sınırsız Güç adlı kitabında bundan belli aralıklarla bahsetmiştir. Fakat uzman gözetimi olmadan yapılması tavsiye edilmez.

Kitabın içeriğinde; rahatlama yöntemi, göz alıştırmaları ve besinlerle ilgili önemli hatırlatmalar var. Yazarın anlatım dilinin anlaşılır ve sade olmasına artı olarak, eğlenerek öğretmeyi amaç edinmesi, bilgiyi almayı daha kolaylaştırıyor. Her yaşta okuyucuya hitap edebilen güzel bir kaynak ve gelişim yayınıdır.

Emre Türker

7 yorum:

  1. Merak ettim bu kitabı, okuyacağım. Sağol

    YanıtlaSil
  2. Aslı... Tanıtımdan merak etmeni sağladıysam, içeriğinde çok daha fazlasını bulacağından eminim.

    YanıtlaSil
  3. Yazı ve altındaki bu diyalogdan sonra benim almam da kaçınılmaz..
    Zaten bu tür içeriklere bayılıyorum..
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Zeugma… Bir dönem, bu tür kitaplara saçmalık olarak yaklaşırdım. (önyargı) Sonra okudukça ruhumun aydınlandığını gördüm. Fakat aralarında dışı süslü içi boş olanlar da var, tıpkı romanlarda olduğu gibi. Fakat şimdi kitapları almadan önce önizleme (yani göz gezdirme, yorumları inceleme, içeriğe bakınma vs.) yapıyorum. Geçmişte neyini beğenmemişim ki bunların bilmem :)

    YanıtlaSil
  5. Aynen beni anlatmışsın.
    Benim durumum da tam olarak böyle..Kelimesi kelimesine :)

    YanıtlaSil
  6. Zeugma... Benzer noktamız çok o zaman :)

    YanıtlaSil
  7. okudum güzel kitap tavsiye ederim. 2. el kitapçılarda bulunur bu ktaplar 3-5 liraya alırsınız:)

    YanıtlaSil