14 Ağustos 2009

Kadınlar Başarıya Koşuyor

Büyük mucitler erkeklerden çıktı. Yaptıkları icatlarla dünyayı yerinden oynattılar. Dehalar arasındaki sıralamalarda hep onların ismi yer aldı. Ya sonra?

Sonrasında kadının elinden alınan özgürlük, yine onların çabasıyla geri teslim edildi. Hayal gücünün önemi ortaya çıktı. Küçük şeylerden mutlu olabilen kadınlar, dünyanın sempatisini kazanmaya başladı. Bedensel anlamda olmasa bile, dayanıklılık bakımından üstünlüğünü ispatlayan kadın, vazgeçilmezliğinin fark edilmesini sağladı. Erkeğin egemenliğine esir düşmemek için ekonomik özgürlüğünün önemini kavrayarak, daha cesur bir kimlikle kendini gösterdi. Tüm bunların ardından kadınlar, şimdi başarıya koşuyor.

Müşteri ilişkileri konusunda genel bir izlenimde bulunursanız, kadınların bu sektördeki sayı fazlalığının ne kadar dikkat çekici olduğunu görebilirsiniz. Çünkü kadının etkili görüntüsü, olaylara daha sakin yaklaşımı ve paylaşımcılığı, müşterilerle daha iyi başa çıktıklarının bir ifadesidir. Kadın, dikkafalı değildir. Vermek istediğiniz değerleri iyice dinler ve uygular. Kaçmak yerine, daha ısrarcı olabilir. Bu yüzden, şirketlerin müşteriye dokunan yüzlerinde artık kadın yöneticilerin daha fazla görülmesi, hiç şaşırtıcı değildir.

Kadın, müthiş bir hayal gücüne sahiptir. Erkek daha somut ifadelerle olaylara yaklaştığından, bu geniş düşünceyi atlar. Yani erkeğin karakalem çalışmasını kadın, hayal gücüyle rengârenk yansıtır. Belki de sırf bu yüzden, kadın için üretilen ürünler çok daha fazladır.

Kadın, fark edilmekten hoşlanır. Aynı kalıplar ona göre değildir. Son yıllarda ortaya çıkan “fark yaratmak” deyimi, kadına özel biçilmiş bir kaftan. Basit bir örnekle kadın, erkek üzerindeki tüm değişiklikleri dikkatle izleyebilir. Oysa saç şekli ve kıyafet adına yaptığı değişikliği en son fark eden erkek olacak, savunmasında böyle şeylere önem vermediğini söyleyerek bu işten sıyrılmaya çalışacaktır.

Kadınlar, aile etkenleri nedeniyle uzun süre okuldan uzak kaldılar. Onlardan sadece okuma-yazma öğrenmesi ve sonrasında evlenerek, çocuğuna ve kocasına hizmet etmesi beklendi. Fakat bir devir kapandı. Şimdi eşitlikleri daha rahat konuşuluyor. Kadınlar, öğrenmeye daha hevesli. Kitap rafları arasında gezinen kadın sayısı, hızla artarak erkeği geçti bile.

Kimin daha zeki olduğunu tartışmak yersizdir. Çünkü kararlılığıyla yüzyılın stresli kalıplarıyla başa çıkmayı daha iyi kıvıran kadın, artık zirveye oynuyor.

Emre Türker

Picture: deviantart

Bu yazı JOYDERGi için hazırlanmıştır.

6 yorum:

  1. Hımm yine zarif anlatımınla,onikiden vurdun.Bir kadın olarak göğsüm kabardı.
    Evet kadınlar üstlerinden aile baskısının kalkmaya başlamasıyla,iş hayatında erkelerden hiçte geri olmadıklarını, hatta bazı konularda daha da yetenekli olduklarını ispatladılar.

    "Ben bilmem beyim bilir" devri geçti.

    Aslında biliyor musun Sevgili Emre,Anadolu'da, önce aile sonra koca baskısı altında sesi çıkmayan sindirilmiş kadınlar bile zekalarını öyle kullanıyorlar ki,birçok kez şaşkınlığa düşmüşümdür.
    Koca her şeyin yönetimi kendinde sanırken, kadın çaktırmadan öyle bir empoze eder ki kocasına istediği şeyi. Koca farkına bile varmadan yönetilir.( Çok mu abarttım ne:))Kadındaki kıvrak zekaya örnek vermek istemiştim:)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ''...Kimin daha zeki olduğunu tartışmak yersizdir. Çünkü kararlılığıyla yüzyılın stresli kalıplarıyla başa çıkmayı daha iyi kıvıran kadın, artık zirveye oynuyor.''

    işTe budur!

    gece gece egolarım tatmin oldu sayende teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. kadınlar en azından eskiden sadece yemek yapıp evle ilgileniyorlardı:)
    şimdi birde çalışma işiçıkardık kendimize çalışalım özgür olalaım eşit olun dediler kandırdılar ama eşitlik bununneresinde yavvvv

    ben hem dli gibi çalışıyorum
    onunla aynı saatler içerisinde ve daha fazla efor sarfederek..
    hemde eve gelip daha üzerimi bile değiştirmeden mtfaga kosuyorum yemek hazırlanıyor..
    ben sevmem bulaşık yıkamayı diyen çok yoruldum diyen eşe söylene söylene bulaşıklar yıkanıyor..
    ertesi güne yemek yapılıyor saatin 10'unda
    11 e 12yekadar etraf toparlanıyor sabaha hazırlık..

    sabah saat 7 de kalkılıyor kahvaltı masası hazırlanıyor işe gidiliyor
    o 8:30 da iş başı yapıyor kalkıp kahvaltıyı yapıp sofrayı geç kaldım diye ölece bırakıyor:)





    sonrada sen ne güzel çalışıyor kendi paranı kendin kazanıyorsun özgürsün diyenlere kadın pis pis bakıyor:):)

    şaka bir yana ki yazdıklarımda gerçeklik payı çok fazla...

    eski ve günümüzdeki kadınlar arasında belirgin farklılıklar var daha çok araştırıp daha cokbilgi sahibi olabiliyorlar..

    aslında buiyimmi bilmem erkekler için tartışma sırasında çatır çatır bilimselverilerle konuşuyor kadın..
    bunu şöyle yapalım diyen ve tamam canım denmesine alışmış erkeği yok canım öyle yaparsak böyle sonuçlara ulaşırız tahlil ettim sonuş bu diyerek hönk!!diye öylece bırakıyor:)

    bizim açımızdan zevklide hani herşeye emme basma tulumba gibi kafa salalyan hanımlar azalıyor artık ama mutlu erkek sayısıda aynı oranda artıyormu bilmem..

    sözüm vur eline al ekmeği düşüncesinde ki arkadaşlara,

    yani diğer kendine güvenen herşeye hı canımhe canım demeyen kadınlara destek olup yan yana yürümeyi becerebilen nadir ve narin insanlara değil tabi...

    keşke şu eşitlik meselesi sadece para kazanma çalışma konusunda olmasa..

    hayalbemol yazıların gerçekten güzel tahliller içeriyor..

    banada konuşma konusu çıkıyor ..zevkle okuyor sabırsızlıkla cevaplıyorm:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Kadın, müthiş bir hayal gücüne sahiptir. Erkek daha somut ifadelerle olaylara yaklaştığından, bu geniş düşünceyi atlar. Yani erkeğin karakalem çalışmasını kadın, hayal gücüyle rengârenk yansıtır.

    bunu çok sevdim işte budur aradaki fark

    sevdim:)

    YanıtlaSil
  5. Çınar… Söylediklerin hiç abartı değil, gerçek :) Kadınların etkileyici ve estetik olduğu inkâr edilemez. Yenidünyada kendini ispat eden kadınların her türlü başarısını bende iftiharla izliyorum.

    HaYaLci… :))) Geçenlerde bir tartışma vardı. Kadınlar artık fazla oluyor, “erkeklere çalışma konusunda alan bırakmıyorlar”, deniyordu. Kadın erkek ayırmadan yorumlayacak olursak, kim daha fazla çaba gösteriyorsa o kazanıyor. Güçlü olan kazansın. :))))

    asya selda… Arkadaşlar arasında, iş paylaşımı hakkında çeşitli konuşmalar geçiyor. Erkeklerin sabit fikri devam ediyor. “Ben erkeğim, benim işim belli.” Bu geride kaldı. Artık evin her ferdi, kazanmak ve kendini göstermek için çaba harcıyor. Ev işleri zordur. Evin her işini önceden kadının üstlenmesi, “erkek eve ekmek getirir, kadın ona yardımcı olur” düşüncesinden geliyordu. Artık bunlar geride kaldıysa, iş paylaşımı olması gayet normaldir. Bu tartışmalar, erkeğe itibar kaybettirmekten başka bir işe yaramayacaktır.
    Ayrıca Selda, hayal gücü konusundaki düşüncem uzun araştırmalarıma dayanıyor. Bazı şeyleri itiraf etmek gerek. Teraziyi doğru tartmak lazım.
    Kadın erkek eşit yürümek, bu doğru bir tespit… Keşke herkes paylaşımcı düşünceydi de sorunlar asgariye inseydi. Dünya var oldukça, kadın-erkek arasındaki tartışma bitmeyecek gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. ı ıhh bitmez

    kadınları çogu kadından daha iyi anlatan biri olarak..
    bugün yaşadıgım su kadınlar arasındaki kıskançlıgıda bir irdelesene:)

    YanıtlaSil