27 Şubat 2014

Çocuklar Üzülmesin

Çocuklarımızı acılardan nasıl koruyabiliriz?
Yazar: Rosemary Wells
Sayfa Sayısı: 146
Kitap Boyutu: 14 x 21
Orijinal Adı: Helping Children Cope With Grief
Yayınevi: Rota Yayınları
 
Bir çocuk, aileden birini kaybettiği zaman ona nasıl davranmamız gerekiyor? Çocuklarla ölümü paylaşmalı mı, yoksa onları bu konumdan uzaklaştırmalı mıyız? Böyle bir acı yaşandığında profesyonel bir yardım mı almalı, yoksa yakınlarımıza mı başvurmalıyız? Çocukları nasıl yetiştireceğimiz, bir sorunları olduğunda onlara nasıl yaklaşabileceğimiz, ya da onları nasıl anlayabileceğimizle ilgili birbirine benzer pek çok kitap var ama bu kitaplar, Rosemary’nin anlattıklarından çok farklı.
 

Rosemary Wells, bir psikolog, bir uzman ya da hekim değil. Kitaptaki kısa biyografisinden yola çıkarsak; “Çocukluk ve gençlik yıllarını İskoçya ve İngiltere’de geçirmiş, evlendikten sonra ise Afrika’ya yerleşmiştir. Tekrar İngiltere’ye döndüğünde ise, artık üç çocuklu bir duldur. Önceleri öğretmenlik yapmış, okullarda ve yetişkin eğitimlerinde deneyimlerini aktarmıştır, ancak şimdi asıl işi kitap yazmaktır.” Yaşadıklarına giriş olarak ise şöyle yazıyor: “Hiçbirimiz kendimizin ya da çocuklarımızın bir krizi nasıl karşılayacağımızı önceden bilemeyiz. Ben hepsini bir arada büyüttüğüm üç çocuğumun, babaları bir sabah onlar okuldayken aniden öldüğünde tümüyle farklı tepkiler gösterdiklerini gördüm.” Rosemary Wells, yaşadıkları derin kederi fark ederek çocuklarını çaresizlik hissinden kurtarmak için, onların bu durumla nasıl başa çıkmaları konusunda profesyonel yardım almış ve terapilerini, deneyimlerini de kalemiyle güçlendirmiş ve çevresine bu yazdıklarıyla ışık tutmak istemiştir. Piyasada örneği sık görülmeyen bu kitap, uzman terapistlerin ders kitaplarından farklı bir şekilde okuyucularına kucak açıyor. Anlattığı konular, kolay anlaşılır ve verdiği örnekler de kolay hatırlanabilir düzeyde.
 
Kitap, ölümün hastalık nedeniyle, intihar, ani gelen veya beklenmeyen ölümleri de içine alarak, farklı kültür ve yaklaşımlarda nasıl bir duruş sergilenmesini detaylandırıyor.
 
“Anlayan biriyle konuşmak. Acılı bir çocuğun tüm istediği temelde budur. Eğer konuşabiliyor ve dinleyebiliyorsanız küçük bir çocuğun yasının içinde boğulmasına, kendisini ileride huzursuz bir yetişkin olmaya götürecek bir yalnızlığın içine hapsetmesine pekâlâ engel olabilirsiniz” diyor Rosemary Wells…
 
Bu kitabı, Aile Danışmanlığı eğitimi aldığım zamanda eğitimcimiz “boş sandalye tekniği” ni anlatırken önermişti. İnsan okurken bir şekilde üzülüyor ama bunu hayatın bir gerçeği olarak kabul ettiğimizde, ne kadar önemli bir kaynak olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
 
Emre Türker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder