16 Şubat 2014

Çözüm Bende Saklı!

Çözüm Odaklı Terapi Yöntemi
Yazar: Olcay Güner
Sayfa Sayısı: 114
Kitap Boyutu: 13,5x19,5 cm
Yanyınevi: Efil Yayınevi
 
Psikolog, Psikolojik Danışman, Aile Danışmanı gibi, aile terapisi ile ilgilenen kişilere yol gösterici olduğu gibi, bu yöne ilgisi olan kişilerin de merakını giderecek tarza, kısa ve öz, net anlatımla tamamlanmış bir kitap Olcay hanımın kitabı.
 
Öncelikle çözüm odaklı terapinin kısa bir tarihçesine yer verdikten sonra, çözüm odaklı terapinin ne olduğu, ne gibi sonuçlar alınacağı, çözüme odaklanmanın danışanlara ne gibi faydalar sağlayacağı gibi konuları, kısa başlıklarda örnekli anlatımlarla zenginleştirmiş. Bu alanlarda çalışmak isteyenlerin en çok öğrenmek istediği “danışanlara acaba ne gibi sorular sorulabilir?” tarzındaki düşünceye ışık tutuyor. Problemden uzaklaşma soruları, Mucize soruları, Etkileşimsel sorular gibi birçok soru yöntemine doyurucu soru örnekleri sunduğu gibi, kitabın sonunda çocuklardan resmedilmiş örneklerle yöntemlerini pekiştirmiş. En sonunda ise bir terapinin nasıl başlayıp nasıl bittiğine dair güzel bir diyalog sunuyor.
 
Çocuklarla ilgili olarak düşünülmüş bu kitap, yazarının da belirttiği gibi, her yaşta kişiye uygulanabilecek tarzda. Yani kitabın özünde sadece çocuklarla ilgili düşüncelere yer veriliyor diyerek, kapsamını daraltmış olabilirsiniz. Ben çözüm odaklı terapiyle ilgilenenler için oldukça faydalı olacağını söyleyebilirim. Eğer bu kitabı bir ebeveyn, anne-baba adayı ya da psikoloji alanına merak eden biri olarak okuyacaksanız, danışan-danışman kavramlarını gözden geçirmeli, içinde bilmediğiniz açıklamalar olduğunda biraz araştırmalısınız diye düşünüyorum. Yoksa bazı anlatımlar havada kalabilir. Kitabı kısa sürede bitirdim ve keyif aldım.
 
Emre Türker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder