14 Ocak 2011

The Countess (2009)

Tür: Biyografi / Tarih / Dram
Yönetmen: Julie Delpy
Süre: 98 dakika
Oyuncular: Julie Delpy, Daniel Brühl, William Hurt, Anamaria Marinca, Sebastian Blomberg, Adriana Altaras, Charly Hübner, Andy Gatjen, Maria Simon, Frederick Lau, Katrin Pollitt, Anna Maria Mühe, Rolf Kanies, Christine Mayer, Henriette Confurius
Kontes Erzebet Bathory (1560-1614) Macaristan’ın en seçkin ailelerinden birinin çocuğuydu. Merhametsiz, duygusuz, öfkeli ama meraklı biri… 15 yaşındayken, Ferenc Nadasdy (Charly Hübner) ile evlendirildi. Nadasdy, soylu ve iyi bir savaşçıydı. Erzebet Bathory (Julie Delpy) ise 6 dil bilen zeki bir kadındı. Bohemya krallıklarından Polonya’ya kadar pek çok soylu, bu ittifaktan doğan evlilik nedeniyle onlara borçlu kaldı. Zenginliğin ardında, halkın ağzında dolaşan bir cadı masalı da vardı. Cadı olduğu iddia edilen Darvulia (Anamaria Marinca), Erzebet’in servetinin mükemmel yönettiğinden, altın tarifini bildiğine dair söylentiler dolaşırdı.

Nadasdy’nin bir hastalığa yakalanarak ölmesinden sonra dul kalan Erzebet’in servetini kullanmak isteyen kuzeni Gyorgy Thurzo (William Hurt), Erzebet’e evlilik teklif eder. Fakat Erzebet onu değil, Gyorgy’nin oğlu Istvan’ı (Daniel Brühl) tercih eder. Bu tercih, belki de Erzebet’in en zayıf tarafını ortaya çıkarmıştır. Bu zayıflık, tüm öfkesine ve merhametsizliğine rağmen, aşka yenik düşen kalbidir.

Kontes Erzebet’in yaşadığı devir, Kanuni Sultan Süleyman’ın Macaristan topraklarına akın ettiği ve Viyana'yı kuşattığı döneme denk gelmektedir. Filmde Türkler, dolaylı yoldan barbar olarak nitelendiriliyor. Hatta Erzebet’in kanla gençleşme hayali üzerine düşüncesi, sözde Türk adetleri kitabında yazan, “güçlerini almak için çocukların kanını içtikleri”yle ilgili sapkın açıklamalardan geldiği üzerinedir.

Ayrıca soylu kavramıyla ilgili ortaçağ Avrupa’sındaki sürüp giden akım, yeniden hatırlatılmış. Bu düşünce, sonradan soylu olunamayacağı, soylu doğulabileceğiyle ilgili kavramdır. Bir de, film içinde suçlu kavramıyla ilgili özeleştiriler var. Suç neye göre değerlendirilir? Suçlu var mıdır, yoksa toplumun suça teşvik ettiği insanlar mı vardır? Kontes Erzebet Bathory’in hayatıyla ilgili bilgiye, tarihte pek rastladığımız söylenemez. Dilden dile dolaşan hikayelerle süslenmiş bu biyografi, izlemeye değer.

Emre Türker

Picture: impawards

1 yorum:

  1. Bir annenin bir çocuk üzerinde yapabileceği etki mi desem, hamurda var olan kötülüğün dışa böylesine yansıması mı desem, karşına çıkan insanlarla içindeki acımasızın iyice ortaya çıkıp, belirginleşmesi mi desem. Çok düşündürücü bir filmdi. Sinemadan çıktığımda, bir süre hiçbir şey konuşmadan öylece düşünme ihtiyacı duyuran filmlerdendi, benim için.

    YanıtlaSil