07 Mart 2009

The Wizard of Oz (1939)

Türkçe Adı: Oz Büyücüsü
Tür: Macera / Aile / Fantastik / Müzikal
Yönetmen: Victor Fleming
Süre: 101 dakika
Oyuncular: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charley Grapewin, Pat Walshe, Clara Blandick, Terry
Kurduğu hayaller içinde yaşayan Dorothy’nin küçük dünyasını anlatan film, sevgi ve cesaret üzerine hazırlanmış mükemmel bir klasiktir.

Dorothy (Judy Garland), Kansas’taki köylerinde teyzesi Em ve amcası Henry’le birlikte yaşar. Köpeği Toto, Dorothy’nin her şeyidir. Bölgenin zenginlerinden Elmira Gulch, kendisini ısırdığı gerekçesiyle köpeği elinden alacak ama Toto kaçıp geri dönecektir.

Yeniden köpeğini kaybetmek istemeyen Dorothy, evden kaçar. Yolda sihirbaz Marvel’le tanışıp konuşarak evine dönmeye karar verir ama yolda büyük bir hortuma yakalanır. Sığındığı evle birlikte göklere çıkan Dorothy, kendini Oz ülkesinin Manckin kentinde bulur. Sihirli ülkede karşılaştığı iyi yürekli Kuzey Cadısı Glinda’dan Kansas’a dönmek için yardım istediğinde, Oz büyücüsünü bulması gerektiğini öğrenecektir.

Yol üstünde; korkuluk, teneke adam ve aslanla tanışacak, kötü kalpli cadıya yakalanmadan Oz büyücüsüne gitmeye çalışacaklardır.

The Wizard of Oz, değerli bir klasiktir. Ailece izlenebilecek film; fantastik, anlamlı, duygulu bir müzikal yolculuktur.

Emre Türker

picture: impawards

4 yorum:

  1. Tam bir klasitir. Zamanın ötesinde bir film.

    YanıtlaSil
  2. KelebekNehir... Eskiden her çocuk bayramında bu film yayınlanırdı. Uzun süredir oynadığını görmedim. Gerçekten güzel bir klasik. Avustralya filminde bolca örnekler gösterip, şarkılarıyla renk vermişlerdi.

    YanıtlaSil
  3. Oz büyücüsünün tüm zamanların en korkunç film karekterleri sıralamasında 3. olduğunu biliyormuydunuz?

    YanıtlaSil
  4. Sinema... Şahsen ben bilmiyordum, öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil