07 Mart 2009

The Usual Suspects (1995)

Türkçe Adı: Olağan Şüpheliler
Tür: Polisiye / Gizem / Gerilim
Yönetmen: Bryan Singer
Süre: 106 dakika
Oyuncular: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Benicio Del Toro, Kevin Pollak, Kevin Spacey, Chazz Palminteri, Pete Postlethwaite, Giancarlo Esposito, Suzy Amis, Dan Hedaya, Paul Bartel, Carl Bressler, Phillipe Simon, Jack Shearer, Christine Estabrook
Tüm zamanların en iyi polisiye filmlerinden biri olarak gösterilen Olağan Şüpheliler, anlaşılması güç, zekice kurgulanmış ve büyük dikkat gerektiren bir filmdir.

Kamyon kaçırılmasından şüpheli beş yetenekli sabıkalı, gözaltına alınır. Soruşturma sırasında aynı hücrede bekletilen bu adamlar, birbirleriyle tanışma fırsatı bulur. İsimleri; Dean Keaton (Gabriel Byrne), Michael McManus (Stephen Baldwin), Todd Hockney (Kevin Pollak), Fred Fenster (Benicio Del Toro) ve Roger (lakabı Verbal) Kint’dir (Kevin Spacey)…

Bir gemide çıkan hesaplaşmada, biri ağır yaralı iki kişi ele geçirilir. Ağır yaralı olarak hastanede yatan yabancı kökenli adam, Keizer Soze isminde birinden bahseder. Olayın diğer adamı, Verbal Kint’dir. Polisin sorgusuna izin verilmeyen ve önemli mevkiler tarafından korunan Verbal’ı, ajan Dave Kujan (Chazz Palminteri) sorgulamaya çalışır. Aradığı şey, Verbal’ın da aralarında bulunduğu beş kişilik grubun, gemideki çatışmayla ilgili bağlantısıdır.

İlk başlarda seyirciyi yorduğu için sıkıcı gelebilir. Yoğun dikkat gerektiren filmi, ikinci kez izlemekte fayda var. Zekice planlanmış polisiye arayanlar için mükemmel seçimdir.

Emre Türker

picture: impawards

7 yorum:

  1. çok iyi diye duymuştum ama izlemek fırsat olmamıştı ama yakında izlenecekler listeme ekliyorum hemen.

    YanıtlaSil
  2. "Zekice kurgulanmış" ifadesi kesinlikle doğru bir ifade. Harika bir film "Olağan Şüpheliler", benim en sevdiklerimden biri...

    YanıtlaSil
  3. başyapıtın eşanlamlısı. Kayser Sooozee.

    YanıtlaSil
  4. izlediğim en iyi filmlerden. Bu arada "Keizer Soze" ismi insanın beynine kazınan bir isim, yıllar önce izlemiş olmama rağmen o ismi asla unutamıyorum :)

    YanıtlaSil
  5. tatlısukırosu… İzle, en az iki kere.

    sLn… Kaliteli kadroya yakışır bir polisiye, zekice kurgusu su götürmez gerçek.

    Sera… Keizer Soze’in Türk asıllı olması dikkatimi çekmişti.

    ELLY… Keizer Soze, karanlık içindeki rakipsiz adam, çetelerin korkulu rüyası

    YanıtlaSil
  6. İzlenilmesi gereken kült bir film. Çok güzel hareketlerde geçen hafta bu filme bol bol gönderme yapıldı.

    YanıtlaSil
  7. KelebekNehir… O göndermeleri izleme fırsatım olmadı. İyi bir film olduğu için, birçok yerde karşımıza çıkması normaldir.

    YanıtlaSil