08 Mart 2009

Australia (2008)

Türkçe Adı: Avustralya
Tür: Macera / Dram / Tarih / Romantik / Savaş / Kovboy
Yönetmen: Baz Luhrmann
Süre: 165 dakika
Oyuncular: Hugh Jackman, Nicole Kidman, Shea Adams, Eddie Baro, Ray Barrett, Tony Barry, Jamal Bednarz-Metallah, Damian Bradford, Bryan Brown, Nathin Butler, Tara Carpenter, Rebecca Chatfield, Lillian Crombie, Max Cullen, Essie Davis, Arthur Dignam, Michelle Dyzla, Sandy Gore, Terence Gregory, David Gulpilil, Nigel Harbach, Jarwyn Irvin-Collins, Eugene Kang, Jacek Koman, Liam Lannigan, Cody Lea, Charles Leung, Logan Mattingley, Ben Mendelsohn, Dylan Minggun, David Ngoombujarra, Barry Otto, Angus Pilakui, Bruce Spence, Jack Thompson, Kerry Walker, Elaine Walker, Brandon Walters, John Walton, David Wenham, Matthew Whittet, Ursula Yovich
Beyaz adamların Avustralya kıtasındaki toprakları sahiplenmesi ve yerli halkın gördüğü zulüm üzerine hazırlanmış bir dramdır. 2. Dünya Savaşı’ndan önce, melez ırka ait Aborjin çocukları ailelerinden kopartılarak, beyazlara hizmet, Hıristiyanlık misyonu ve savaş amaçlı kullanılmış, tarihte Çalınmış Nesil olarak yer etmişlerdir.

İngiltere’den yola çıkarak, kocasının Irak Tepeler’deki çiftliğine gitmek üzere Avustralya’ya gelen Lady Sarah Ashley’i (Nicole Kidman), vahşi hayvan terbiyecisi Drover (Hugh Jackman) karşılar. Çiftliğe geldiğinde, kocasının cesediyle karşılaşacaktır. Cinayeti işleyenin, Kral George isimli bir aborjin olduğu kendisine söylenmiştir.

Çiftlikte yaşayan Kral George’un torunu Nullah, Sarah’a yakınlık gösterir. Ayrıca yaşanan kötü olayların Fletcher (David Wenham) adında birinden kaynaklandığını anlatmaya çalışır. Bunun üzerine Sarah, mücadele etmeye karar vererek Fletcher’ı Irak Tepeler’den kovar. Bir süre sonra celep Drover geri dönecek ve bu çabalara destek çıkacaktır.

Yapılması gereken ilk şey, çiftlikte kalanları sığırlar konusunda eğitmek, ardından sürüyü Darwin’deki limana götürüp para kazanmaktır. Irak Tepeler’i ele geçirmek isteyen ve Carney Sığır Şirketi sahibi King Carney (Bryan Brown) tarafından desteklenen Fletcher, her durumda onları tilki gibi izleyecektir.

Avustralya’nın doğal güzellikleri izleme fırsatı veren filmde, 1939 yapımı The Wizard of Oz’un “Somewhere Over The Rainbow” şarkısını sıkça dinliyoruz. Keyifle seyredilebilecek bir yapımdır.

Emre Türker

picture: impawards

6 yorum:

  1. pazar akşamı izledim :) filmi izleyenlerden gelen yorumlarla beklentim düşüktü aslında ama o topraklara özel bir ilgim olduğu için sanırım beni etkiledi film, akıcı ve keyifliydi

    YanıtlaSil
  2. Çok beğenmiştim ben,benim için güzel bir yolculuk olmuştu..

    http://ufuruktenprenses.blogspot.com/2009/01/avustralyatavuklu-brekizleyicileryldz.html

    YanıtlaSil
  3. İlk vizyona girdiğimde izlemiştim, film biraz gereksiz uzun ama gayet güzeldi, nullah'a bayıldım o nasıl güzel bir çocuk öyle.

    YanıtlaSil
  4. ELLY… Filmlerdeki yapılan eleştiriler, çok yanıltıcı olabiliyor. Renkler ve zevkler meselesi.

    Üfürükten Prenses… Benim de Avustralya’ya olan ilgimi arttırdı.

    noranıngemisi… Nullah ve Kral George, “Yüreğinin Götürdüğü Yere Git” isimli okuduğum romanın esrarengiz dünyasına beni tekrar çekmeyi başarmıştır.

    YanıtlaSil
  5. bu kaıdna sürekli dönem filmleri oynatmaları ben d eolumsuz bir izlememe isteği oluşturuyor.

    YanıtlaSil
  6. tatlısukırosu… Film gerçekten iyi, Nicole Kidman’a takılma, izlemiysen izle bence.

    YanıtlaSil