16 Aralık 2008

Pay It Forward (2000)

Türkçe Adı: İyilik Bul, İyilik Yap
Tür: Dram / Romantik
Yönetmen: Mimi Leder
Süre: 123 dakika
Oyuncular: Kevin Spacey, Helen Hunt, Haley Joel Osment, Jay Mohr, James Caviezel, Jon Bon Jovi, Angie Dickinson, David Ramsey, Gary Werntz2000 yılında yapılan bu anlamlı filmin yönetmenliği Mimi Leder’dır. Haley Joel Osment, sinemanın en başarılı çocuk oyuncularından biridir. Kevin Spacey ve Helen Hunt gibi başarılı oyuncularda birleşince, ortaya çok iyi bir seyir keyfi çıkmış.

Gazeteci Chris Chandler (Jay Mohr), gece vakti polisiye bir olayı gözlemlemek için Bagley Sokağı’na gider. Evdeki kadını rehin tutan kişi, garajdan çıktığı jiple sokağa park etmiş gazetecinin arabasına çarpar ve araba kullanılmaz hale gelir. O sırada hiç tanımadığı köpekli bir adam, yardım edebileceğini söyleyip gazeteciye Jaguar marka bir araba verir. Gazetecinin kartını alıp, kendisini arayacağını söyler ve kaybolur. Gazeteci bu olayın peşini bırakmayacaktır. İlginç hikâye böyle başlıyor.

Yüzü yanık izleriyle dolu sosyal bilgiler dersi öğretmeni Eugene Simonet(Kevin Spacey), sınıftaki ilk gününde öğrencilerine tüm yıl boyunca hazırlayabilecekleri bir ödev verir. “Think of an idea to change our world – and put it into ACTION! (Dünyamızı değiştirmek için bir fikir düşünün – ve EYLEME geçirin.)” Öğrencilerden Trevor McKinney (Haley Joel Osment), bir fikir düşünür ve uygulamaya başlar. 3 kişiye, kendi başlarına yapamayacaklarını düşündüğü bir konuda yardım edecektir. Yardımı alan her kişi, buna karşılık olarak 3 kişiye yardım edecek ve böylece yardım iletilecektir. Kötüye giden dünyada, iletme düşüncesiyle yardımlar gittikçe yayılacaktır.

Filmde harika bir konu işlenmiş, tam olarak ders niteliğinde denebilir. Hayatımızda ilk yardımı, aileden alıyoruz. Sonra onların emeğine karşılık okuyor ve öğrendiklerimizi uyguluyoruz. Uyguladıklarımızı ve tecrübelerimizi birbirimize aktarıyor ve böylece hayatın devamını sağlıyoruz. Herkes yaşantısını sürdürebilmek için para kazanıyor, ama çok az kişi kazandıklarını karşılıksız olarak paylaşıyor. Bu nedenle de doğal olarak çok az kişi paylaşmanın ne demek olduğunu öğrenip bunu uyguluyor.

“Bir insanın gerçek zenginliği, onun bu dünyada yaptığı iyilikleridir.” Sözü Hz. Muhammed’e (S.A.V.) aittir. Bu sözü düşünüp de çevreme baktığımda, gerçek zenginlerin genelde halk içinde olduğunu görüyorum. Para kazanmak hırsıyla önünde hiçbir engeli tanımayan ve sözde akıllı olan nice zenginlerimiz, mal varlıklarını içinde ne yapacaklarını şaşırmış durumdadır. Dünyada çok ilerlemiş olan büyük firmaların en önemli ortak özelliği, personellerine olan yatırımlarıdır. Çalışanlarını ödüllendiren, onların sağlığı ve zamanıyla ilgilenen, düşüncelerine saygı duyan şirketler, karşılığını fazlasıyla almaktadır. Ama yakın çevremde görebildiklerim, personelinden yemek parasını bile esirgeyen, her sıkıştığında suçu devlete atan, çalışma saatlerini olabildiğince yükselten, özverili çalışanı değil reklam edenleri yücelten, şirketin hataları nedeniyle müşterilerden gelen baskıları personeline ödetmeye çalışan, kârlarını vergilendirmek yerine kaçırmayı tercih eden şirketler yönetimidir.

Maalesef ki, sevmeyi ve iyiliği öğrenemediğimiz sürece, imrenilen değil özenen bir toplum olmaya mahkûmuz. Umarım bir gün, gerçek zenginliğe ulaşabiliriz.

Emre Turker

picture: impawards

2 yorum:

  1. İzledikten sonra insanın içine "güzel olmaya çalışan her şey yok edilir" izlenimi bırakıyor ama kesinlikle izlenmeli..

    YanıtlaSil