16 Haziran 2010

Kendinizi Olduğu Gibi Kabul Edin

Yazar: Dr. Windy Dryden
Çeviren: Umur Koçak
Sayfa Sayısı: 152
Yayınevi: HYB Basım Yayın

Düşük benlik değeri (kitapta kendini küçümsemek olarak tanımlanıyor) üzerinde durularak, yaygın duygusal problemler, kaygı, depresyon, suçluluk duygusu, utanç, sağlıksız kıskançlık, incinme, sağlıksız haset ve sağlıksız öfke gibi insanın kendini küçümsediği durumlar inceleniyor. Dr. Dryden; yeterlilik, değersizlik ve benzeri duyguların, insanın kendi hakkındaki inancıyla pekiştiği konusunda inançları sorgulayarak, doğruların arayışına yönlendiriyor.

Hatırlatmak yarar var: Bu kitap bir kişisel gelişim değil, psikoloji bilim dalında bir çalışmadır. Deneysel çalışmaları okumak, belli zaman dilimlerinde sıkıcı olabilir. Fakat kitapta akademik bilgiler kadar, kaygı sorunu yaşayan ve kendini küçümseyen insanlara yardım amacı taşınıyor. Kendini kabul etme kavramıyla, kişinin durumunun farkında olması ve çözüme yönelik hareket etmesi için çeşitli teknikler sunuluyor. Fakat örneklerin özellikle belli hastaların sorunları üzerinde durularak anlatılması, sıkıntı yaşayan kişilerde memnuniyetsizlik meydana getirebilir. Yapılması gereken, başlıklar altında açıklanan durumların ve yardımcı yöntemlerin, olumlu görüldüğü yerlerde not alınması ve dikkatle uygulanması olacaktır.

Windy Dryden’in açıklamaları, kendini kabul etmeyle, kendini küçük görme arasındaki farklılıkları belirlemeye yöneliktir. Anlatılmak istenen “koşulsuz kendini kabulün teslimiyeti teşvik etmek yerine, yapıcı değişimi desteklediği”dir. 1950 doğumlu Dr. Windy Dryden, 25 yıldan fazla psikoterapist olarak çalışmış, 120’den fazla kitabın yazarlığını ve danışmanlığını yapmış bir uzmandır. Düşüncelerini dikkate almakta fayda var.

Emre Türker

7 yorum:

  1. Kitabın kapak resmi çok hoş doğrusu.

    YanıtlaSil
  2. Başlığı gördüğümde içimde ki se şöyle dedi"nasıl olacak o iş"
    Çoğunlukla barışığımdır kendimle ama arada tutar benimkiler işte o zaman bırak kabullenmeyi bir kaşık bide su bulsam boğup atasım gelir kendimi.
    Neyse belki bir gün okurum bu kitabı aklımın bir köşesinde dursun ama şimdi değil.tatil moduna girmiş biri zaten herşeyi olduğu gibi kabullenmiştir zaten. hihihi işte o benim:))
    sevgiler Emreciğim...

    YanıtlaSil
  3. Bizdə-AZƏRBAYCANda belə orijinal kitab çox gec tapılar.TÜRKİYƏdə satışda varmı?Mən çox istərdim o kitab məndə də olsun....Mümkünsə mənə xəbər edərsiniz...

    YanıtlaSil
  4. Tam benim okumak istediğim bir kitap bu.
    İnsan davranışlarının özünde bu noktaya dayandığını biliyorum. Kendini olduğu gibi kabul etmek ya da edememek.
    Edemeyenlerle ve üzerlerindeki yansımalarla çok karşılaştım. İşte bunun psikolojik bilim çalışmasıyla yapılmış açıklaması nedir merakla okuyacağım.
    Üstelik de sen tavsiye etmişsin ;)
    Teşekkürler Emreciğim...

    YanıtlaSil
  5. Yeni tasarımın çok yakışmış.
    Sanırım Blogger'ın son hizmeti olan opsiyonu kullandın..
    Güle güle kullan :)

    YanıtlaSil
  6. Guguk kuşu… Gerçekten farklı. Benim de dikkatimi çekmişti.

    Şuşu… Tatil modundaysan, başka mizahi kaynaklara takıl, keyfine keyif kat. Tatil kitabı değil bu yani :)

    Miniature… Azarbeycan’a gönderiliyor mu bilmem ama internet sitelerinde satış mevcut. İstediğin kitap olursa ve Türkiye’de arkadaşın varsa, o senin yerine alıp sana da postalayabilir. Hiçbiri olmadı, yayınevine teklif et, Azerbaycan’da bir baskı hazırlasınlar. Umarım kaynaklara ulaşmak zamanla daha da kolaylaşır, sevgiler…

    Zeugma… Senin ilgini çekebileceğini düşünüyorum ama hatırlatmamada yarar var. Kitap, kaygı problemlerinde kişiye yardım amacı taşıyor. Türüne yakından ilgili olduğumdan, tarzı hoşuma gidiyor. Çalışmalar ve deneyler, terapi uygulamalarından örnekler ve sohbetlerden oluşuyor.
    Aslında hep bu boyutta ve sade bir şey istiyordum. Ne kadar farklı şablon denediysem, blogger’ın kendine uyumsuzluk sağlamıştı. Şablon, aradığımı bana vermiş oldu :) Teşekkür ederim Zeugmacım.

    YanıtlaSil