18 Haziran 2010

House of Fools (2002)

Türkçe Adı: Deliler Evi
Orijinal Adı: Dom durakov
Tür: Dram / Savaş
Yönetmen: Andrey Konchalovskiy
Süre: 104 dakika
Oyuncular: Yuliya Vysotskaya, Yevgeni Mironov, Sultan Islamov, Stanislav Varkki, Elena Fomina, Marina Politseymako, Rasmi Dzhabrailov, Vladimir Fyodorov, Vladas Bagdonas, Anatoli Adoskin, Gevorg Ovakimyan, Ruslan Naurbiyev, Bryan Adams, Cecilie Thomsen
Çeçen - Rus Savaşı başlamak üzereyken, şehir merkezinden uzakta bir tımarhanedeki hastalar, doktor ve görevlilerin kişisel çabalarıyla tedavi görmektedir. Kanadalı şarkıcı Bryan Adams’la hayalinde aşk yaşayan Zhanna (Yuliya Vysotskaya), akordeonuyla çaldığı müziklerle hasta arkadaşlarına moral verir. Her kötü yaşam karesini müzikal havada mutluluk oyununa dönüştürürken, Bryan Adams’ın söylediği Have You Ever Really Loved A Woman şarkısıyla kendinden geçer.

Hastane yanındaki tren yolundan akşam vakti geçen bir treni izlemek, hastaların en büyük keyiflerinden biri haline gelmiştir. Fakat bir gece vakti beklemelerine rağmen tren geçmez. Telefon ve radyo yayını kesilmiştir. Sabah vakti savaş haberleriyle birlikte hastanede hiç görevli kalmayınca, hastalar kendi başlarının çaresine bakmaya başlar. Dışarıdan gelen ateşli silahların etkisiyle tımarhane gittikçe kullanılmaz hale dönüşürken, kimi zaman Çeçen, kimi zaman Rus askerleri hastaneye girerek konaklayacaklar, fakat kesinlikle hastalara zarar vermeyeceklerdir.

Film içinde Rus ve Çeçen askerleri bir araya gelerek, geçmişte nasıl birbirlerini kolladıklarını konuşurlar. Hastanedeki hastaların farklı inançlar çerçevesinde dua etmesi ve sabah vakti hasta Makhmud’un (Rasmi Dzhabrailov) ezan okuması, aradaki farklılıklara rağmen inançlara duyulan saygıyı temsil ediyor. Askerlerin aslen savaşmak istemediğini, mağdur ve hastalara da zarar vermediklerini görüyoruz. Gerçek savaşta durum belki çok farklı ama aranan hoşgörü, “en zor durumda bile” kavramını izleyiciye hatırlatıyor. Yönetmenin gerçek yaşanmış olaylardan esinlenerek hazırladığı filmde Bryan Adams, şarkısıyla filmdeki dramatik havayı yumuşatıyor. Düşünce ve mesaj içerikli bir yapım…

Emre Türker

Picture: moviegoods

2 yorum:

  1. çok keyifle izlenen bir film. ben de birkaç ay önce izledim, çok beğenmiştim.

    YanıtlaSil
  2. izledikten sonra, bu da böyle bir filmdi işte izledim ve koydum diğer izlenilenlerin yanına denilemeyecek bir film benim için. yer yer gülümsetirken düşündüren ve aslında naif bir dram.

    YanıtlaSil