19 Haziran 2010

Antichrist (2009)

Türkçe Adı: Deccal
Tür: Dram / Gerilim
Yönetmen: Lars von Trier
Süre: 108 dakika
Oyuncular: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg
Açık pencereden aşağıya düşen küçük çocukları nedeniyle bunalıma giren anne (Charlotte Gainsbourg), 1 aydır yatılı olarak psikiyatrik tedavi görmektedir. Terapist kocası (Willem Dafoe), hastanede verilen ağır ilaçlar ve sürenin uzamasından rahatsız olduğundan, karısını eve geri getirir. Kimsenin karısını ondan daha iyi tanıyamayacağı düşüncesiyle özel terapilere kendisi devam ederek, karısının korkuları üzerinde yoğunlaşır. Karısının anlattıklarına göre korku, orman teması altında doğaya karşıdır. Korkuları yenmek için birlikte ormana giderek orada bir dağ evinde konaklayacaklar ve kadının rahatsızlığına çare arayacaklardır. Acaba kadın, yaşadığı depresyonu bu şekilde atlatılabilecek mi? Yoksa daha fazla kaosa mı sürüklenecek?

Bir kadının saplantıları, ağır depresyonu, kaybetme korkusu ve çaresizliği gözler önüne serilirken, onu saran sapkın davranışların nereden geldiği ve nasıl üstesinden gelineceği sorgulanıyor. Yoğun görsel imgeler ve rüya temasına uygun olarak ilişkilendirilen şekiller, gerçeğe uygun yorumlanma çabasında. Ağır bir hastanın tedavi sürecine yer veren filmde, kadının sinir nöbetlerini cinsel açlıkla atmaya çalışması ve bu nedenle cinsel öğelerin pornografik boyuta ulaşması, birçok izleyici rahatsız edebilir. Önsözle başlayıp çeşitli bölümlerde ele alınan durumlar, hafif psikolojik içerikten başlayıp gerilimi yüksek boyutlara ulaşmaya başlıyor. Farklı, rahatsız edici, ilginç bir film.

Emre Türker

Picture: impawards

5 yorum:

  1. emrecim uzun zamandır izlemeyi beklesem de nedense tereddüte düşüp izlemekten vazgeçtiğim bir film bu.. eğer izlersem fikrimi beyan ederim zaten blogumda, yorumuna sağlık ;)

    YanıtlaSil
  2. Emre,
    galiba izlemeye cesaret edemeyecegim bir film olacak.filmden çıktıktan sonra canınızı sıkan içsel değerlendirmelerle uğraşırsınız gibi yorumlar işitiyorum.:)sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Benay ve Nihan, film gerçekten rahatsız edici. Geri planda yatan düşünce ve farklılık ise çok iyi. Biraz cinsellik fazla :) Ben sadece tanımlayıcıyım, karar sizin :)

    YanıtlaSil
  4. kararımı verdim ve izledim.. sarsıcıydı cidden!

    YanıtlaSil
  5. İyi geceler Hayalbemol,nasılsın???????Uzun zaman oldu.Bu filmi izlemeyi hep istedim ama kısmet olmamıştı.En yakın zaman da izleyeceğim.Sevgiler

    YanıtlaSil