26 Kasım 2009

Kır Limitin Zincirlerini

Kapasiteyi nereye kadar zorlayabiliriz? Sorunun yanıtı için, su ve bardak örneğine bakalım. Bir bardağa ne kadar su koyabiliriz? Cevap belli, iç hacimde doyum noktasına ulaşana kadar. Peki, sizin üst sınırınız nedir?

İnsanın kapasite gücü, kişiye göre göreceli olabildiği gibi, azimle de doğru orantılıdır. Eğer kapasitenizin üstünde bir şeyler almaya kalkarsanız, bardağın üst limitini aşarsınız. Dolayısıyla su taşacaktır. Bardak dolunca iş biter mi? Hayır! İki yöntem var. Birincisinde, suyu kullanarak yer açarsınız. İkincisinde ise, daha büyük hazneye sahip bardak ararsınız.

Saatlerce ders çalışıyorsun. Başın ağrımaya başladı. Hafif uyuşukluk ve can sıkıntısı ardından, uyku belirtileri kendini gösteriyor. Okuduğun artık aklına girmiyor. Daha 5 saatin var ama artık elden bir şey gelmez. Bu örnekteki çalışma yöntemi doğru mu? Hayır! Saatlerce ders çalışmak, bünyeyi gereksiz yere zorlamaktır. Kazanacağından daha fazlasını kaybedersin. Sonuçlar ardından, başarısızlık fikri ortaya çıkar ve kendini sorgulamaya başlarsın. “Ben mi anlamıyorum, yoksa bir yerde hata mı yapıyorum?” veya “Kafam mı basmıyor?” “Kaç saat çalıştım, daha ne yapayım?” Sorgulamak güzeldir, ama sonunda nedenini araştırırsanız! Eğer 20–40 dakika çalışma aralığı sonunda mola yaparsanız, zihniniz öğrendiklerinizi pekiştirme fırsatı bulur. Ayrıca öğrendiklerinizi başkasına aktararak, hem haznenizi rahatlatmış, hem de kapasiteyi arttırmak üzere zemin hazırlamış olursunuz.

Ekleyerek toparlayalım.

— Çok çalışmak değil, mantıklı çalışmak gerekir. Çok çalışarak kazanabilirsin, ama kapasiteni geliştiremezsin. Örnek: Dolu bir çuvalı, beden gücünüz yettiği sürece ileriye götürebilirsiniz. Fakat el arabası edinirseniz, gitmek istediğiniz mesafe artacaktır.

— Elde ettiklerinizi kullanmak üzere kendinize zaman tanıyın. Para kazandıysanız, tasarruf etmek veya kullanmak için, ders çalıştıysanız dinlenmek için, hatta aşık olduysanız, aşkınızın gidişatını yön vermek için kendinize zaman tanıyın.

— Pastadaki dilimden herkes faydalanabilir. Yani, kafanız basmıyor diye bir şey yok. Her akıl sahibi, bir noktada mutlaka doyuma ulaşır. Kah 10 dakikada, kah 1 saatte, kah 5 saatte.

— Paylaşın. Paylaşmak, insanlık adına en güzel kavram. Ne kadar paylaşırsanız, o kadar alırsınız. Paylaşmak, eldekileri kaybetmek değildir. Çünkü yaşamın devamlılığı açısından paylaşmak çok önemlidir.

— Planlayın. Planlamak, hem kapasitenizi doğru kullanmak, hem de haznenizi arttırmak adına önem taşır. Plan yapmazsanız, zaman faktörünü verimli kullanamazsınız.

Önce istemek lazım. İnsan isterse, istediğini mutlaka alır. Farkında olmak ve istediğini mutlaka almak için de, sevmek gerekir. Severseniz, daha iyi görürsünüz. Gördüklerinize inanmıyor, sevmiyor ve azim sergilemiyorsanız, mevcut kapasitenizle idare etmek zorundasınız.

Emre Türker

Picture: flickr

6 yorum:

  1. galiba bardağın boyutu tamamen ne kadar sevdiğimizle sınırlı. Bu nedenle kendimizi çok iyi tanımak, daha az çaba ve yorgunlukla daha çok meyve elde etmemeizi sağlayacak.

    YanıtlaSil
  2. guguk kuşu… Haklısın. Zaten kendini tanıyamayan, bilinmeyen bir noktada kaybolmaya başlamış demektir. Neyi yapabileceğini belirlersen, hedeflerini ona göre iyi planlarsın. Yoksa “ben uzaya çıkacağım” demekle, sınırları aşmak için başlangıç yapamazsın. Ne zaman, ne şekilde, nasıl ve neden sorularının cevabını kendimize veriyor olmamız gerekir.

    YanıtlaSil
  3. şimdi şöyle bi durum var, vizelere vize haftası çalıştım ve çok pişmanım.. Aynen öle saatlerce baktım anlamadım, anlamaya çalıştım vs.. Bi daha planlı yapcam dedim ama bakalım :D insanoğlu bazen yaşadıklarında bile sonuç çıkartamıyo :)

    YanıtlaSil
  4. HaYaL MeYaL… Doğru. Bazen bir bakarsın ki, dışarıda top oynayan, saatlerce gezen biri, sınavda senden daha yüksek not alır. Aslında onun yaptığı, planlı çalışmanın ürünüdür. Çünkü belli aralıklarla bilgiyi sindirmiş, eğlenceyi mola zamanı olarak belirlemiştir. Farkında olmak için, çoğu zaman birinin bizi uyarması gerekiyor. Hatta uyarıları bile, yaptığımız hataların sonunda ancak görebiliyoruz. Bu durumdan sonra bile ders alınabilir. Çünkü hatalar, doğruya ulaşmaya giden yolun bir parçasıdır.

    YanıtlaSil
  5. yaşadığımız her güzel şey zamana mmeydan okuyor malesef.. planlı olmak gerekiyor dediğin gibi.


    --(Bayramın kutlu olsun Hayallbemoll.:)

    YanıtlaSil
  6. KaRaMeL… Sana da iyi bayramlar ;)

    YanıtlaSil