16 Ağustos 2009

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Yazar: Stephen R. Covey
Çeviren: Gönül Suveren, Osman Deniztekin
Sayfa Sayısı: 390
Kitap Boyutu: 13,5 x 19,5 cm
Yayınevi: Varlık Yayınları

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabına, kişilik etiği ve paradigma tanımıyla giriş yapılmış. Covey, kendi aile ve iş hayatından örneklerle, anlatmak istediklerini açıklamaya çalışıyor.

Giriş açıklamalarının ardından konu anlatımlarını, başlıklara uygun hazırladığı bir çeşit tabloyla haritalandırarak, akılda kalıcı halde okuyucuya sunuyor. Tüm maddeler birbiriyle bağlantılı olduğundan, anlaşılmadan diğer konuya geçildiği vakit, kitaptan kopma yaşanacaktır.

Kitap, psikoloji veya kişisel gelişim yayınlarıyla yeni tanışanlar için uygun olmayabilir. Çünkü içeriğinde, günlük hayatta çok fazla kullanılmayan terimler barındırıyor. Ne kadar yaşam kalitesini yükseltmek amaçlansa da, işletme veya yönetimle uğraşan kesime biraz daha fazla hitap ediyor. Kitaba başlamadan önce, aşağıdaki terimleri tam olarak anlamakta fayda var.

Aşağıdaki açıklamalar, “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” kitabından aktarılmıştır.

Proaktif: Proaktivite sözcüğü, iş yönetimi literatüründe oldukça sık rastlanılan, ancak birçok sözlükte yer almayan bir sözcüktür. İnisiyatifi ele almaktan çok daha öte bir anlamı vardır: İnsan olarak, kendi yaşamlarımızdan sorumlu olduğumuzu ifade eder. Davranışlarımız, koşullarımızın değil, karlarımızın işlevidir. Değerlerimizi duygularımızdan üstün tutabiliriz. Bazı şeylerin olması için inisiyatifimiz vardır, hem de sorumluluğumuz.

Ü/ÜY: Ü, istenilen sonucun üretilmesi, ÜY ise üretim yeteneğidir. (Yazarın tanımladığı bir ilke.)

Paradigma: Paradigma sözcüğü Yunancadan gelir. Başlangıçta bilimsel bir terimdi; günümüzde ise daha çok model, kuram, algı, varsayım ya da referans kaynağı anlamında kullanılıyor. Biraz daha genelleştirirsek, dünya görüşümüzü belirtiyor; gözle görmek değil; algılamak, anlamak ve yorumlamak anlamındadır.

Emre Türker

8 yorum:

  1. Ama olmuyor ki Sevgili Emre. Hem kitap ismi veriyorsun okuyalım diye,sonra da bir yığın yeni kelime öğrenmemiz gerektiğini söylüyorsunuz anlamamız için. Oturup ders çalışmamız gerekecek şimdi:)))
    Şaka şaka. Teşekkürler. Bilgi dağarcığımıza kattıkların için.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çınar… Bazen öyle kitaplar elime geçiyor ki, içeriğini anlamak için takla atmak zorunda kalıyorum :) Bu aklıma bir anıyı getirdi. İlkokula gidiyordum. Bir yakınımız okumam için Ömer Seyfettin’in “Bomba” isimli kitabını doğum günümde hediye etti. O dönemlerde sadeleştirilmemiş kitapların sayısı hayli fazlaydı. Bu yayın da o ağır telaffuzlardan birini içeriyordu. Yanıma büyük Türkçe sözlüğü aldım ve hiç unutmam, ilk sayfasından tam 21 tane bilmediğim kelime çıkarmıştım. 2. sayfaya geçtiğimde, okumayı bıraktım. Çünkü hiçbir şey anlamamıştım :)

    YanıtlaSil
  3. bu kitabı , kitap satışı yaptığım dönemlerden çok iyi biliyorum.hatta ya bir programda bahsedilmiş ya da ünlü biri bahsetmişti ve satışlarını acayip arttırmıştı.
    ama bende umutsuzluk yaratan, alanların çoğu etkili insan olabilmenin yarısının bu kitabı almak ,diğer yarısının da başlıklara bakıp özetle anlayabileceklerini sanmalarıydı :)
    acımasız bir eleştiri oldu ama kitap satarken insanları alışveriş yaklaşımlarına göre sınıflama gibi bir alışkanlık edindim.

    YanıtlaSil
  4. 1996 ya da 1997 idi, eğitimine katılmıştım. en sevdiğim alışkanlık kazan-kazan felsefesiydi ki, sadece iş yaşamında değil, insan ilişkilerinde de her zaman savunduğum bir ilkeye dönüştü...
    ne iyi etmişsin de tanıtmışsın sayfanda...

    YanıtlaSil
  5. nane şekeri… Zaten her şeyin başı reklam. Hangi ünlü iş adamıydı bilmiyorum ama “servetinizi nasıl iş konusunda değerlendirirsiniz?” sorusuna “%95’inin reklama yatırırdım” diyordu. Eleştirin acımasız değil, gerçek.

    Evren… Türkiye’de bu konuda, yani 7 alışkanlık konusunda eğitim verildiğini bilmiyordum. Bakarsın bir gün katıldığım seminerlere, bu da eklenir.

    YanıtlaSil
  6. okudum, güzel kitap.
    "Hayal et, resmini yapıştır seninde olsun" yazanlar gibi değil
    :)

    YanıtlaSil
  7. hkki... Boşa kürek sallamıyor yani. Bilinçli düşünce, özgüven ve önlem planları konusunda yardım sağlıyor.

    YanıtlaSil
  8. BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ? BİR SUNUMUM VAR VE BU ALIŞKANLIKLARIN İÇİNDEN 3 TANESİNİ ANLATMAM EKİBİME DE NEDEN UYGULAYACAĞIMI BELİRTMEM GEREK?

    YanıtlaSil