25 Ağustos 2013

Kayboluş

Yazar: Ken Grimwood
Sayfa Sayısı: 333
Kitap Boyutu: 13,5 x 21
Yayınevi: Koridor

1960’lı yıllarda Elizabeth Chandler, 13 yaşında ergenliğe adım atarken epilepsi nöbetleriyle tanışır. Okul ve günlük yaşamını tamamen etkileyen bu hastalık nedeniyle ailesi, Richmond’daki Frances Carson Memorial Nöroloji Kliniği’nde Dr. Lawrence Prentiss’den yardım isterler. Elizabeth’in bundan sonraki hayatı, mimar David Austin ile evlenmesine kadar gittikçe yalnızlaşarak devam edecektir.

Dr. Prentiss, Dr. Carrick ile deneysel bir çalışma için bir araya gelir. Çalışmaları, epilepsi ve olası krizler öncesinde beynin kontrolü ile ilgilidir. Ellerindeki en iyi örnek Elizabeth Austin olunca, kendisine çalışma konusunda bilgi verirler. Hiçbir şeyin garantisi olmaması yanında, Elizabeth’in beynine elektrotların yerleştirileceği, buna 1, 2 ve 4 voltluk titreşimler gönderileceği ve bu konuda beynin duruma tepkisinin ölçüleceği kendisine anlatılır. Eşi David’in şüphelerine rağmen Elizabeth, olası bir tedavi için her türlü deneyde yer almaya razıdır.

Ameliyatla beyne yerleştirilen elektrotlar, konu hakkında uzmanların izlenimiyle başlar. Tüm tepkiler doktorların bekledikleri gibi gitmektedir. Ta ki, 12. elektrotta Elizabeth'in göstereceği tepkiye kadar…

Harika bir hayal gücüne sahip yazar Ken Grimwood (Kenneth Milton Grimwood), 2003 yılında 59 yaşındayken hayata gözlerini yumduğunda, Sil Baştan adlı ünlü romanının ikincisini yazdığı söylenir.

“Kayboluş” romanı, iki ayrı olayın anlatımıyla başlıyor. Fakat bu iki ayrı olay, Elizabeth’in okul yılları ile evliliği arasında. Bu geçişler sonrası hikâye ortak bir noktada birleşince, olayın heyecanı gittikçe artan bir tempo kazanıyor. Açıkçası bu kadar etkileyici bir roman beklenmiyordum. İyi bir hayal gücü, merak uyandıran anlatım, başlangıç ile son arasındaki denge, gerçekten takdir edilmeye değer. Türüne ilgi duyanlara tavsiyemdir.

Emre Türker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder