03 Mart 2010

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)

Türkçe Adı: Acı Bir Hayat Öyküsü
Tür: Dram
Yönetmen: Lee Daniels
Süre: 110 dakika
Oyuncular: Gabourey Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Sherri Shepherd, Lenny Kravitz, Stephanie Andujar, Chyna Layne, Amina Robinson, Xosha Roquemore, Angelic Zambrana, Aunt Dot, Nealla Gordon, Grace Hightower
Amerika’da çoğunluğun Afrikalılardan oluştuğu, suç oranı yüksek Harlem’de yaşayan Claireece "Değerli" Jones (Gabourey Sidibe), sorunlu bir öğrencidir. Fakat onun sorunu düzeni bozmak değil, düzenin kurbanı olmaktır. Hayatı boyunca bir gün bile mutluğu yaşayamamış Claireece, 16 yaşına göre aşırı kilolu ve hantal biridir. Babasının tecavüzleri nedeniyle ikinci çocuğuna hamile kalınca, okul yönetimi tarafından okuldan uzaklaştırılır.

Okul Müdürü bayan Lichtenstein (Nealla Gordon), Claireece’in derslerindeki çabasını öğrenince, “Herkes Birisine Öğretsin” adlı alternatif bir okulla görüşerek, dışarıdan diploma alabilmesi için yardım etmeye çalışır. Fakat annesi Mary (Mo'Nique) sosyal yardımların kesileceği gerekçesiyle okula gitmesini istemez. Çünkü görevli bayan Weiss (Mariah Carey), onları ciddi şekilde gözlemlemektedir.

Okula gitmek isteyen Claireece, annesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen “Herkes Birisine Öğretsin” alternatif okuluna katılacak ve hayatında ilk defa kendisine değer verildiğini hissedecektir. Daha doğrusu, ilk defa lakabına uygun “değerli” olduğunu…

Ensest ilişkileri konu alan film, birçok kesimi rahatsız edecektir. Fakat toplumsal gerçekler ve sorunun ciddiyeti düşünülünce, yaranın ne derece ağır ve önemli olduğunu görebilirsiniz. Sorunlardan kaçmak değil, sorunu kabul ederek önlem almak, kişileri dışlamak yerine sahip çıkmak, eleştirel değil sıcak yaklaşmak, belki de sorunların daha fazla büyümesini engelleyecektir. Filmde izleyiciye verilmek istenen de budur. Yürek burkan, mükemmel bir hikâye.

Emre Türker

Picture: impawards

1 yorum:

  1. Çok merak ediyorum bu filmi, izleyen bir arkadaşım çok etkileyici oldugunu söylemişti.

    YanıtlaSil