24 Kasım 2010

Once Upon a Time in the West (1968)

Türkçe Adı: Bir Zamanlar Batıda
Orijinal Adı: C'era una volta il West
Tür: Kovboy
Yönetmen: Sergio Leone
Süre: 175 dakika
Oyuncular: Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards, Charles Bronson, Gabriele Ferzetti, Paolo Stoppa, Woody Strode, Jack Elam, Keenan Wynn, Frank Wolff, Lionel Stander
Arizona çölünün ortalarında, Sweetwater adını verdiği çiftliğinde kalan İrlandalı Brett McBain (Frank Wolff), 6 yıl önce eşini kaybetmiş, kendi halinde bir adamdır. Geride kalan 3 çocuğuyla birlikte geçinmeye çalışan Brett, New Orleans’da tanıştığı genç ve güzel Jill’i (Claudia Cardinale) çiftliğine getirerek, mutlu bir hayat sürmeyi planlar. Fakat Frank (Henry Fonda) ve adamları, McBain ailesinin tüm fertlerini katleder. Olaylardan habersiz trenle gelen Jill’i kimse karşılamayınca, Sweetwater’a kendi imkânlarıyla gidecek ve kanlı manzarayı görecektir. Böyle bir acımasızlığı, kimin neden yapmış olabileceği konusunda kimsenin fikri yoktur. Hapishane kaçkını Cheyenne (Jason Robards) ve Frank’ı arayan kimsenin tanımadığı gizemli mızıka çalan adam “Armonika” (Charles Bronson), dönen dolapların içinde yerini bulacaktır.

Arizona çöllerini güzel açılardan sunan, ağır temposuna rağmen seyirciyi sonuna kadar içine alan “Once Upon a Time in the West”, tanınmış kovboy filmlerinden biridir. Henüz başlarken istasyonda geçen sahnede; gergin bir bekleyiş, sıcak çöldeki soğukkanlı tavırlar ve ifadesini belli etmeyen mat suratlar, izlemeye değer.

Emre Türker

Picture: impawards

1 yorum:

  1. Unutulmaz filimler arasında yer alıyor. Ama usta oyuncularla olsaydı daha iyi olurdu.

    YanıtlaSil