09 Nisan 2010

Where the Wild Things Are (2009)

Türkçe Adı: Arkadaşım Canavar
Tür: Macera / Dram / Fantastik
Yönetmen: Spike Jonze
Süre: 101 dakika
Oyuncular: Max Records, Pepita Emmerichs, Catherine Keener, Steve Mouzakis, Mark Ruffalo
Ailesi boşandıktan sonra, annesi Connie (Catherine Keener) ve ablası Claire’le (Pepita Emmerichs) birlikte yaşayan Max’ın (Max Records), kurduğu hayaller, bir çeşit yalnızlıktan kaçıştır. Çocuk olarak hikâyelerini sürekli yakınlarıyla paylaşma ihtiyacı duymakta, fakat aradığını bulamamaktadır. Bu nedenle Max; okulda, evde ve yakın çevresinde görüp duyduklarını ve öğrendiklerini, hayal dünyasının içine katmaktadır.

Annesi Connie’nin (Catherine Keener) gece vakti ziyaretine gelen erkek arkadaşına (Mark Ruffalo) aldırmayarak yine ilgiyi üstüne çekmek isteyen Max, tartışma noktasından sonra evden kaçar. Su kenarında bulduğu bir sandalı, babasının ona hediyesi olan “bu dünyanın sahibi Max’e” yazdığı nottaki gemiyle eşleştirecek ve yenidünyasını yönetmek üzere hayallerindeki sularda uzaklara açılacaktır. Ulaştığı adada yaşayan kukla canavarlar, kendisi gibi mutsuz görünmektedir. Canavarlarla bağlantı kuran Max, dünyanın sahibi olarak krallığını yaptığı adada, onları bu mutsuzluktan kurtarmaya çalışacaktır.

Ailesinin ayrılığına tanıklık etmiş, yalnızlığı nedeniyle çevresini tanıyamamış ve düşüncelerini ifade edecek birilerini bulamamış çocukların düş kurgusunu canlandıran film, bir çeşit psikolojik görsellerden oluşuyor. Anlatılmak istenen konu doğru yorumlanmış, fakat izleyicisini tam olarak yakalayamamıştır. Bu anlamda sadece sanatsal düşünce yapısına hitap ettiği söylenebilir.

Emre Türker

Picture: impawards

3 yorum:

  1. Merak ettim, hemen ediiyorum bu filmi :)

    YanıtlaSil
  2. bu haftasonu İstanbuldayken aldım filmi. Kızımla birlikte izleriz diye.. fakat birkaç yerde epey duygusal alt metinler olduğunu okuyunca da tereddüt ettim.. ardından kendisi de sinema dergisinde okuduklarından sonra pek isteksiz kaldı filmi izleme konusunda..

    benim kız henüz dramatik (kendi deyimiyle kendini ağlatacak) filmlerden henüz hoşlanmıyor.. (en sevmediği filmler arasında vol-i var, en sevdikleri ise miyazakiler..) hem de boşanmış aile çocuğu olmak gibi bir temanın etrafında dönüyor olması, beni de düşündürüyor..

    sanırım önce kendim izlemeliyim, ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  3. 7.oda… Birçok kaynakta aile filmi olarak görünüyor fakat türe anlam verme açısında bu durum tartışılır. WALL•E, çok daha genele ifade eden bir filmdi. Ne kadar kukla da olsa, canavar görünümleri çocuklarda ters etkiye sebep olabilir. Film, daha çok hayal gücünün sınırları ve bir çocuğa gösterilmesi gereken özenle ilgili. Önce kendiniz izleyin ki, kızınız açısından en iyisine karar verecek yine siz olursunuz :)

    YanıtlaSil