10 Nisan 2010

The Hurt Locker (2008)

Türkçe Adı: Ölümcül Tuzak
Tür: Aksiyon / Gerilim / Dram / Savaş
Yönetmen: Kathryn Bigelow
Süre: 131 dakika
Oyuncular: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Matt Thompson, Ralph Fiennes, David Morse, Evangeline Lilly, Christian Camargo, Suhail Aldabbach, Christopher Sayegh, Nabil Koni, Sam Spruell, Sam Redford, Feisal Sadoun, Barrie Rice
Bomba imha ekibinden Çavuş Thompson (Guy Pearce) bir patlama sonucu ölünce, yerine Çavuş William James (Jeremy Renner) atanır. Çavuş Sanborn (Anthony Mackie) ve uzman Eldridge’ın (Brian Geraghty) görevi, bomba imha işlemi sırasında açık hedef haline gelen James’i korumaktır. Fakat James, geldiği ilk günden beri rahatlığıyla dikkat çeker. Zor görevi sırasında hayatla adeta dalga geçen James yüzünden, diğer askerler de tedirgin olmaktadır. Ölümü hiçe sayan James, acaba cesaretiyle övünülecek bir kahraman mı, yoksa intihar etmeye çalışan bir kaçık mıdır?

Irak Savaşı, Amerikanın Vietnam Savaşı’ndan sonra en çok malzeme çıkardığı işlerden biridir. Fakat bu sefer, biraz daha kişilik sorunları üzerinde durulmuş. Bombanın hedefi ne olursa olsun, sonunda birileri ölmektedir. Üstelik patlama anında bombayı izleyen çevre halkından kimin dost, kimin düşman olduğu anlaşılamamaktadır. Zaten tansiyonu yükselten en önemli sebep de bu belirsizlik olacaktır. Savaş psikolojisi ve askerlerin yaşadığı zaman kavramı üzerinde durularak, çatışmanın bir alışkanlığa dönüşme durumu gözler önüne serilmektedir.

Emre Türker

Picture: impawards

2 yorum:

  1. Amerika'nın barış götürme bahanesiyle - ki en son yoo bizzat biz oraya petrol için gitmiştik, yıkıp yaktık kusura bakmayın, demişlerdi- yıkıp yok ettiği ırak'ta amerikan askerlerinin duygusal iç çatışmalarını izlemek isteyenlere... her şey ıraklıların suçu, dünyayı onlar mahvetti biz de işte cool tavırlarla düzeltmeye çalışıyoruz demiş yönetmen ve oscarı da almış!! ayrıca gerçeklik yoksunu bir bomba imha ekibi olduğunu da belirtmek lazım. Dünyanın hiçbir yerinde hele hele ırakta öyle bir imha ekibinin olması mümkün değil!!

    YanıtlaSil
  2. bu film, nbta bekliyor ama seyretmek hiç içimden gelmiyor. Afişi bile itiyor beni...

    YanıtlaSil