13 Nisan 2014

Cennetin Çocukları (1997)

Orjinal Adı: Bacheha-Ye asemanf
Tür: Dram, Macera
Yönetmen: Majid Majidi
Süre: 89 dakika
Oyuncular: Mohammad Amir Naji, Amir Farrokh Hashemian, Bahare Seddiqi, Nafise Jafar-Mohammadi, Fereshte Sarabandi, Kamal Mirkarimi, Behzad Rafi, Dariush Mokhtari, Mohammad-Hasan, Masume Dair, Kambiz Peykarnegar, Hasan Roohparvari,Abbas-Ali Roomandi, Jafar Seyfollahi, Qolamreza Maleki

Çok fakir bir ailenin çocuğu olan Ali, kardeşi Zehra’nın yırtılmış ayakkabılarını tamir ettirdikten sonra, annesinin kendisine söylediği alışverişi yapmaya koyulur. Öncelikle ekmeğini alacak ve sonrasında manava gidecektir. Siyah bir torba içinde manav kasalarının arasına sıkıştırılan ayakkabı ve ekmeği bırakarak manava giren ve gerekli malzemeleri alan Ali, çıkışta ayakkabı torbasının bıraktığı yerde olmadığını görür. Çünkü yoldan geçen bir eskici, torbayı atık maddesi diye düşünerek almıştır.

İşte bu andan sonra gerçek bir dram başlayacak. Zehra’nın ayakkabılarını kaybettiğini, parasızlık durumu nedeniyle ailesini üzmemek adına babası ve annesine söyleyemeyen Ali, kardeşine çözüm olarak kendi giydiği ayakkabılarını paylaşmayı teklif eder. Çünkü giyecek başka bir ayakkabıları yoktur. Kız ve erkeklerin ayrı ayrı ders gördüğü okulda önce sabah Zehra ayakkabıları giyecek, arkasından koşarak abisi Ali’ye teslim ederek kendisi evin yolunu tutacaktır. Tabi bu sırada birçok problem de peşlerinden gelir. Sorunu çözmek için ne kadar Ali abilik rolü yapacak olsa da, aynı özveriyi hatta daha fazlasını kardeşi Zehra gösterecektir.

Trajikomik bir yapım. Fakir bir ailenin hayatı ile birlikte, zengin fakir arasındaki ayrım, şehir ve kasaba hayatı, aralardaki denge ve yaşam mücadelesi çok güzel yansıtılmış. Filmin çekildiği yer, fakir gecekondu semtlerinin dar sokakları ile okul yolları arasında. Dersler ve hayattaki başarı konusunda, zorluk çeken bir çocuğun gelecek konusundaki hayalleri ve özverisi, görülmeye değer. Tüm bunlara rağmen, bulunduğu konuma şükretme, ahlak ve hoşgörünün de ders verici niteliklerini yönetmen harika yansıtmış. İzlemenizi tavsiye ederim.
 
Emre Türker
 
Picture: movieposterdb
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder