18 Kasım 2009

Namuslu (1985)

Tür: Komedi / Dram
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Süre: 92 dakika
Oyuncular: Şener Şen, Ayşen Gruda, Adile Naşit, Erdal Özyağcılar, Ergün Uçucu, Zihni Küçümen, Necati Bilgiç, Metin Çeliker, Tuncer Sevi, Bilge Zobu, Sevim Çalışırgil, Meray Ülger, Metin Çekmez, Kadri Öğerman, Mehmet Devran, Sevil Uluyol
Ali Rıza (Şener Şen), rüşvette gözü olmayan çalışkan bir devlet memurudur. Ondan başka herkes, işleri parayla yürütmektedir. Nerdeyse uçan kuşa borcu olan ve ödeme zorluğu çeken Ali Rıza’ya, ailesi bile saygı göstermez.

Ödemeler nedeniyle genel müdürün (Ergün Uçucu) talimatıyla merkez bankasına giden Ali Rıza, çıkışta soyguna uğrar. Ne yapacağını bilemediğinden, ilk olarak mesai arkadaşı Remzi’den (Metin Çeliker) telefonla yardım ister. Fakat konuşmaları yanlış anlayan Remzi, Ali Rıza’nın parayı çaldığını ve olaya hırsızlık süsü verdiğini düşünür. Bu yanlış anlama, olayların akışına göre daha da yaygınlaşınca, Ali Rıza’ya olan çevrenin bakış açısı bir anda değişmeye başlayacaktır.

Film, dürüstlük ve düzenbazlık arasında paranın insanı nasıl yönlendirdiğini anlatan, mizahi bir eleştiri niteliğindedir. Türk sinema tarihinin unutulmazları arasında yer alıyor.

Emre Türker

Picture: sinematurk

2 yorum:

  1. Adam sofrada oturur,çocuklar çatal kaşıkları tabaklara vururlar,kız çocuk masanın etrafında dönmeye başlar ve adam çıldırır :))

    YanıtlaSil
  2. Son sahnedeyse biner ya o gemiye vakur ve hinzir gulumseyisiyle, senin de geriden bakanlara temiz bir nanik yapasin gelir, mutlu mutlu televizyonu kapatirsin :)

    YanıtlaSil