02 Kasım 2009

Hidalgo (2004)

Tür: Aksiyon / Macera / Dram
Yönetmen: Joe Johnston
Süre: 136 dakika
Oyuncular: Viggo Mortensen, Zuleikha Robinson, Omar Sharif, Louise Lombard, Adam Alexi-Malle, Saïd Taghmaoui, Silas Carson, Harsh Nayyar, J.K. Simmons, Adoni Maropis, Victor Talmadge, Peter Mensah, Joshua Wolf Coleman, Elizabeth Berridge, C. Thomas Howell
29 Aralık 1980 yılında, Yaralı Diz Deresi’ndeki tüm Kızılderili kabilesi, Amerikan süvari birlikleri tarafından katledilmiştir. Mustang cinsi atıyla sayısız yarış kazanan efsanevi kovboy Frank Hopkins (Viggo Mortensen), bu olayın ardından yarışları bırakıp kendini içkiye vermiş, göçebe gösteri çadırında şov yapmaya başlamıştır. Hopkins’in dünyanın en iyi ve en dayanıklı atına sahip olduğu iddiasına, gösteriyi izleyen Arap şeyhinin temsilcisi karşı çıkar. Hopkins’e, asırlardır düzenlenen Arap çöllerindeki yarışa katılması için meydan okur. Öncesinde karışı çıkan Hopkins, sonunda atı Hidalgo’yla yarışa katılmaya razı olur.

Çöldeki bu yarışta, şartların zor olması sadece bir başlangıçtır. Çünkü koşu sırasında kimse kimseye yardım etmeyecek, ölüm sadece kader olarak yorumlanacaktır.

Mustang, İspanyolların Amerika’ya götürdüğü atlardan bozkırlara kaçan yabani atlardır. Tabiatı olduğu gibi seven Kızılderililer, bu özgür atları çok severdi. 1865 – 1951 yılları arasında yaşamış Frank Hopkins için, anlatılanların efsane olduğu kabul edilir. Kimilerine göre masal, kimine göre fazlasıyla gerçektir.

Hidalgo, klasik bir at yarışı filmi değildir. Irkçılık, bencillik, yardımlaşma, nefret ve sevgi gibi duyguları içinde barındıran, insanlığı sorgulayan bir yapımdır.

Emre Türker

Picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder