03 Mart 2014

Kramer vs. Kramer (1979)

Türkçe Adı: Kramer Kramer'e Karşı
Tür: Dram
Yönetmen: Robert Bentona
Süre: 88 dakika
Oyuncular: Dustin Hoffman, Meryl Streep, Jane Alexander, Justin Henry, Howard Duff, George Coe, JoBeth Williams, Bill Moor, Howland Chamberlain, Jack Ramage
 
Yoğun iş temposunu, hayatının her şeyi kabul etmiş Ted Kramer (Dustin Hoffman), eşi Joanna’nın (Meryl Streep) kendisini terk etme hazırlıklarının farkında bile değildir. Patronunun kendisine büyük bir iş teklifinin ardında soluğu evinde alan Ted, Joanna’nın çantasını topladığını görmeyecek, hatta onun “seni terk ediyorum” sözlerini bile işitmeyecektir. Tam anlamıyla evine karşı kör olan Ted için bu ayrılık kararı, ona soğuk bir duş etkisi yapar.
 
Joanna, küçük oğlu Billy’nin sorumluluğunu almaya cesaret edemediği için, onu evde bırakmayı göze alınca, Ted önceleri bunun bir anlık öfke olduğunu düşünür ama birkaç saat içinde geri dönmeyince, hemen eşinin komşusu ve arkadaşı Margaret’ı (Jane Alexander) arar. Orada olmadığını da öğrenince, Ted’i bir korku saracaktır. Çünkü Ted’in bildiği tek şey, iş hayatıdır. Oysa işle birlikte, kaçıncı sınıfa bile gittiğini bilmediği oğlu da yapması gereken işler arasına girecektir.
 
Tek başına; ev düzeni, çocukla ilgilenme ve iş hayatı derken Ted, aslında ne kadar boş bir hayat yaşadığının ve işi haricinde hiçbir şeyi görmediğinin de acı bir şekilde farkına varacaktır. Peki bu farkındalığının ardından, Joanna eve geri dönecek mi?
 
Film, ayrılık arifesi ve sonrasında eşlerin ve onların çocuklarının durumunu görmek açısında bir ön bilgi niteliğinde. Bu ayrılıkla birlikte, bir çocuğun bakımının zorluğu, çocuğun ihtiyaçları ve iş hayatı kadar ev hayatının da var olan önemi gözler önüne seriliyor. Ayrılık kararında, çocuk hangi tarafı seçer? İstediği tarafa giderse mutlu olur mu? Sevgi dolu dünyalar, bir ayrılık sonrası ne hale gelir? Ayrılıktan kim daha çok sorumludur? Aslında çocuk dünyaya getirmek isteyen her ailenin, ayrılığı düşünen çocuklu ailelerin ve hatta aile kavramıyla ilgili çalışan uzmanların da izlemesi gereken bir film diyebiliriz. Oyuncuların profesyonelliğini beyazperdeye ustaca yansıtmaları, konunun önemi daha güzel vurguluyor.
 
Emre Türker
 
Picture: impawards


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder