10 Mart 2014

Taare Zameen Par (2007)

Türkçe Adı: Yerdeki Yıldızlar
Tür: Dram
Yönetmen: Aamir Khan
Süre: 165 dakika
Oyuncular: Darsheel Safary, Aamir Khan, Tanay Chheda, Sachet Engineer, Tisca Chopra, Vipin Sharma, Ayaan, Megha Bengali, Bugs Bhargava, Alorika Chatterjee, Gurkirtan Chauhan, Sanjay Dadich, Madhav Datt, Aniket Engineer, Krishn Gopinath

İlkokul 3. Sınıfa giden Ishaan Awasthi (Darsheel Safary), başarılı bir öğrenci olan abisi Yohan’ın (Sachet Engineer) aksine, öğretmenlerine yaka silktirmiş bir çocuktur. Öyle ki, hâlâ tam olarak okuma-yazma konusunda başarı sağlayamamıştır. Annesi Maya (Tisca Chopra) çocukları için kariyerinden vazgeçip onlarla özel olarak ilgilenmesine rağmen, Ishaan’ın eğitim hayatına bir şey kazandıramamıştır. Babası Nandkishore (Vipin Sharma) ise, sürekli iş seyahatlerinde olan, aşırı disiplinli ve başarısızlığa tahammülü olmayan bir babadır. Bu nedenle Ishaan, babasına karşı çok fazla açık olamamakta ve o geldiğinde genel olarak susmaktadır.

Bir gün okuldan kaçan Ishaan, eve yürüyerek dönmüş ve gelmediği gün için de abisine sahte belge hazırlatmayı başarmıştır. Fakat babası bunu bir şekilde öğrenince okula ani bir ziyarette bulunur. Okuldaki öğretmenleri Ishaan’ın zekâsından şüphe edince, babası bu durumdan rahatsız olur ve oğlunun disiplin ihtiyacı olduğuna karar vererek onu yatılı bir okula yazdırır. Ishaan’ın yalvarmalarına rağmen babası bu karardan vazgeçmeyecektir. Peki bu disiplin, Ishaan’ın ihtiyacı olan şey midir?

Ishaan karakteriyle çok iyi bir rol sergileyen Darsheel Safary, izleyiciyi hayran bırakıyor. Önceleri sıradan bir yaramaz çocuk vakası gibi görünen konu, ilerleyen zamanda çocukların neye ihtiyacı olduğuyla ilgili seyirciyi düşünmeye zorluyor.

Filmde geçen bir sahnede, edebiyat dersinde öğretmen, Ishaan’ın bir şiiri yorumlamasını istiyor. Şiirin yorumu konusunda Ishaan, “Gördüğümüz şey, hissettiğimiz şey ve görmediklerimiz de, hissetmediklerimizdir.” tarzında bir cümleyle başlıyor yorumuna. Bu yorum, onun içten gelen anlatımı, içinde hayalgücü de var. Günümüzde felsefe derslerinde de iyi yorum sayılabilecek sözler sarf ediyor cümlenin devamında Ishaan ama edebiyat dersinde standart öğretilerini uygulayan öğretmen, bu sözlere sinirleniyor. Öğrencilik yıllarında mutlaka karşılaştığımız bir örnektir bu. Bir öğrenci kendi düşüncelerini kaleme alır ve bir kompozisyon ortaya çıkarır. Fakat öğretmen için bu doğru değilse, anlatılanlar ders için yeterli olmayacaktır. Bu tarz düşünce, düz kalıp eğitim sisteminde var olan bir uygulama. Yazılı sınavlarda ezbere dayalı cevaplarla büyüyen çocukların pek çoğu, teste dayalı büyük sınavları aşmakta zorlanmaktadır. Çünkü onlar, kitabın mantığını değil, konunun tümünü ezbere dayalı olarak öğrenmektedir.

Filmde gösterilen yatılı okuldaki bir öğretmenin okulda var olması gereken kurallar olarak ''Düzen, Disiplin, Hizmet'' üçlüsünü göstermesi, yatılı okullarda (parasız yatılı, askeri ve polis okulları gibi) çocukların bazı sorunlarını içine atması ve ömür boyu o sorunlarla boğuşmasına örnek olabilir. Filmde resim öğretmeni Nikumbh (Aamir Khan), öğretmenlerin ve ailelerin bakış açısını biraz değiştirmeleri konusunda çok güzel sözler sarf ediyor. Onun eğitim için uygulamalarına izleyiciler dikkat etsin. Bu metotlar, 1800’lü yıllarda eğitimde devrim niteliğinde uygulamalarıyla kendini kanıtlamış Maria Montessori’nin uygulamalarının bir benzeridir. Her türlü çocuk, gerekli eğitimi alabildikten sonra, bir şekilde öğretilenleri uygulayabilecektir. Nitekim pek çok ünlü bilim adamı da çocukluk yıllarında, aynı sorunlarla yüzleşmişlerdir. Her çocuğun kendine özel bir yeteneği vardır ve aileler olarak, öğretmenler olarak ya da çocuklarla ilgilenen birileri olarak, onların bu yeteneklerini bulup ortaya çıkarmak, işte en büyük başarı bu olacaktır.

Bu mükemmel filmi özellikle öğretmenlerin, sonrasında ailelerin izlemesi gerek. Son yıllarda aile temasıyla ilgili olarak izlediğim en iyi filmdi diyebilirim.  

Emre Türker


 
Picture: impawards

6 yorum:

  1. Harika bir film. Ailelerin mutlaka izlemesi gerektiğine kesinlikle katılıyorum. Çünkü anne, baba ve öğretmenlerin bakış açısı çocukların her alanda başarılı olmaları gerektiği yönünde. Oysa çok yanlış her çocuğun ilgi duyduğu,yetenekli olduğu konular mutlaka vardır. Önemli olan bunları keşfedip geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Aamir Khan filmleri farklı ve güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aamir Khan filmlerini izleyeceğim, genel olarak iyi yapılmar olduğunu duymuştum. Bu filmde yetenekler üzerine iyi eğilmişler. Ayrıca bir ailenin çocuğuna ilgi göstermesinin ne demek olduğunu da üstüne basa basa anlatmışlar. Pek çoğumuz ilginin sadece para ve ihtiyaçların karşılanması olduğunu düşünüyor ve bu tema iyi anlatılıyor.

      Sil
  2. İzlemeye başlamış ama çocuksu geldiği için vazgeçmiştim. Böyle düşündüğünüze göre tekrar izlemeliyim :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çocuksu değil. Çok iyi anlatılmış bir eğitim şekli ve çocuk yetiştirmenin incelikler var. Mutlaka dikkatle izlemelisiniz.

      Sil
  3. 3 idiot filminden sonra Amir Khanı dram filmlerde izlemek biraz ilginç oldu :D Ama güzel film. Öneririm. Teşekkürler paylaştığınız için .

    YanıtlaSil
  4. 3 idiots favorimdir:) kısa kısa videolarını her zaman açıp izlerim keyiflenmek için.. Bıkmam da... My name is Khan da çok başarılı güzel bir filmdi... Bir kaç kez izlemişimdir bunları.. Bu filmi de yakınlarda izledim, duyguyla.... kesinlikle ailelr ve öğretmenler izlemeli evet. Lagaan filmi de güzeldi.... Bir kriket maçını hiç böyle heyecanla keyifle izleyeceğim aklıma gelmezdi:)

    YanıtlaSil