28 Mart 2014

Freud'a Ne Yaptık da Çocuklarımız Böyle Oldu?

Ana Babalara Notlar 
Yazar: Catherine Mathelin
Sayfa Sayısı: 144
Kitap Boyutu: 16,5 x 21
Yayınevi: Kitap Yayınevi

Fransız psikanalist Catherine Mathelin, biraz alışılmışın dışında tutabileceğimiz tarzda, çocuk ve aileler arasındaki iletişim bozukluğu, aile arası dengesizlikler, çocuk yetiştirme ve mutluluk gibi kavramlarını ele alarak, bir çeşit piyes ve bu oyunların sonunda yapılan değerlendirme okumaları yapmış.


Kitabın birinci bölümü, günümüz Paris’inde geçen bir tiyatro sahnesinin oyuncularının tanıtımıyla başlıyor. Yazarın kurguladığı oyunda, oyuncularımızın hayatı bir hayli karışık. Bekar anne, onun oğlu, üç evlilik yapmış ve bunlardan çocukları olmuş başka bir anne, onun kocaları ve çocuklarla olan ilişkiler. İlk başlarda bu ne saçmalık böyle diye düşünebilirsiniz. Çünkü oyunda abartı derecede karmaşık ilişkiler ve abartı konuşmalar var. Fakat bu konuşmalar, konunun anlatımı için gerekli. Bu gerekliliği, oyun anlatımı sonundaki notlardan anlıyoruz. Çünkü yazarımız piyes anlatımlarında; kıskançlık, otorite, yeniden evlilik, boşanma, üvey ebeveynler, tek başına çocuk büyütenler, ergenlik ve psikanaliz değerlendirmeleri üzerinde çalışmalar yaparken, bu abartı oyunları çok güzel konuya bağlıyor. Her oyunun sonunda “Psikanalize Meraklı Ana Babalara Notlar” isimli bir konu başlığı altında, kitapta sahnelenen oyundaki örnekleri gerçek örneklerle pekiştiriyor. Çalışmaları sonunda çocuklardan ve ailelerden aldığı örnekleri bolca okuyucuya sunarak, istediğini aktarma konusunda oldukça başarılı oluyor.

Kitabı okumak için illa bir aile ve ebeveyn olmanız gerekmez. Çünkü bir oyun içinde ailelere bakış açısı sergileniyor. Yazarın kendisinin de belirttiği gibi, o aileleri ve çocukları düzeltmeye çalışmıyor, onları normal durumlarını bulmaları için yol gösteriyor. Çünkü danışmanlık almak isteyen ailelerin durumları ne kadar benzerlik gösterse de, her birinin reçetesi diğerine iyi gelmeyebiliyor. Bu nedenle de onlar kendi doğrularını bulmaları gerekiyor.

Yazarı hem bir mesleki uzman olarak, hem de bir yazar olarak çok başarılı buldum. Kitabı okurken keyif aldım. Sonuçta okuyucusuna farklı bir bakış açısı sunuyor. Klasik reçete kitaplarından farklı bu tarzı meraklılarına önerebilirim.


Emre Türker

2 yorum:

  1. Sonunda yorum yazabiliyoruz artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye ki? Yorum yazamıyor muydun?
      Sonuçta problemi tespit edip çözüme kavuşturmana sevindim. ;)

      Sil