06 Mart 2014

Aile Danışma Kuramları ve Teknikleri

Yazar: Doç.Dr.Şahin Kesici, Eda Köklü Bayrakcı, Abdullah Mert, Uzm.Dr.Cenk Kiper
Sayfa Sayısı: 175
Kitap Boyutu: 13,5 x 19,5
Yayınevi: Nobel Yayınları
 
Aile danışmanlığı ile ilgili kitaplar; Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Hemşirelik, Psikoloji, PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Tıp ve Çocuk Gelişimi gibi farklı dallardan mezunlara da Aile Danışmanı olma şansı veren 4 Eylül 2012 tarihli Aile Danışmanlığı Yönetmeliğine bağlı kalınarak üniversitelerin düzenlediği sertifikalı eğitim programından sonra hızla çoğalmaya başladı. Bu da o dalda eksikliği doldurmak üzere hazırlanmış kitaplardan biri.
 
Aile danışmanlığı, önceleri sadece psikoloji dalında eğitim görmüş ve bu konuda uzmanlaşmış kişilerin uyguladığı bir programdı. Konusuna uygun olarak, ilgili dallarda lisans eğitim almış yukarıda belirtilen meslek dallarının da bu uygulamalara katılabilmesini sağlayan bir programla, artık pek çok kişi de alanda çalışabilmektedir. Fakat bu o kadar da kolay olmasa gerek. Çünkü bu programları bitirmek, kişilerin alanda uzmanlaşması için yeterli değil. Bu durumla ilgili çalışmaların içinde bulunmak, alan üzerinde yazılmış kitapları fazlasıyla okumak, hatta okuduklarını tekrar ederek bilgileri pekiştirmek gerek. Çözüm Odaklı, Öyküsel, Bilişsel Davranışçı, Psikoanalitik, Yaşantısal, Yapısal, Bowen ve Sistematik aile danışmanlığı gibi pek çok yöntem, bu dal üzerinde uygulanmakta, danışmanlar, kendilerine ya da danışanlarına bu uygulamalardan birini ya da birkaçını eklektik olarak hazırlamakta ve aile üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Ailenin düzenini yeniden yapılandırmak, yeniden çerçeve oluşturmak veya iletişimde pozitif çağrışımları aileye öğretmek gibi önemli uygulamaları kullanabilmek için, bu etkisi kanıtlanmış uygulamaları iyice bilmek önem arz etmektedir.
 

Şahin Kesici’nin editörlüğünde hazırlanan bu kitap/kitapçık, Bowen, Virginia Satir (yaşantısal), Milan Grubu Sistemik ve çok yeni olan İmago Terapi üzerinde bilgi veriyor. Özellikle Bowen ve Satir’in modelleri ayrıntılı olarak işlenmiş. Fakat bu kitap tek başına yeterli değildir. Yararlı olabilmesi için, bu konu hakkında öncelikle gerekli eğitimi almış olmalı ve sonrasında bu bilgileri pekiştirmek için kitabı okumalısınız. Nitekim bilgiler de danışmanlara ışık tutmak için düşünülmüş. Kitabın arka yüzünde bu durumu belirtmek için, “Türkiye’de ailelerle çalışan ve ailelere psikolojik danışma hizmeti veren meslek elemanları için vaka örnekleriyle birlikte aile kuramlarının anlaşılmasına yönelik önemli bir ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir” yazılmıştır.
 
Aile danışmanlığı, daha öncelerden sadece konusunda uzman olan psikolog ya da psikiyatristlerin bildiği bir ayrıntı olduğundan, piyasada orijinal dilinden Türkçeye çeviri çok fazla kitap yoktu. Hatta Virginia Satir’ın “İnsan Yaratmak” kitabı Türkçeye çevrilmiş ve piyasaya sürülen baskısı tükenmiş olmasına rağmen, yeni baskısı satışa sunulmamıştır. Onun bilgilerini ancak terapi kitaplarının içindeki konu anlatımlarında bulabiliyoruz (muhtemelen yakın zamanda yeni bir çevirisi ya da baskısı gelecektir.) Fakat bir başyapıt olan ve 2012 yılında yine uzman psikologların bir araya gelerek çevirdiği PDR yayınlarından çıkan Samuel T.Gladding’in “Aile Terapisi Tarihi, Kuram ve Uygulamaları”, alanda büyük bir eksikliği gideriyor. Konu hakkında sertifika sahibi biri olarak, çıkan kitapları okumaya ve elimden geldiğince tanıtmaya devam edeceğim.
 
Şahin Kesici ve arkadaşlarına, teşekkürler. Sonuçta uygulamaları, vaka örnekleri ve anlatımları oldukça güzeldi.
 
Emre Türker

2 yorum:

  1. Bu kitab anlamlı bir kitap tanıttığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir kitap olduğu için pek tanıtım yapıldığını görmemiştim. Bu yüzden tanıtım içine aile danışmanlığıyla ilgili birtakım bilgiler de ekledim. Kitabı araştıranlar için umarım yeterli bir tanıtım olmuştur.

      Sil