15 Aralık 2010

Gemide (1998)

Tür: Dram / Polisiye
Yönetmen: Serdar Akar
Süre: 102 dakika
Oyuncular: Erkan Can, Naci Taşdöğen, Yıldıray Şahinler, Haldun Boysan, Ella Manea, Güven Kıraç, İştar Gökseven, Cengiz Küçükayvaz, Ali İhsan Çetin, Kazım Kazan
Yük gemisinin çalışanları Kaptan İdris (Erkan Can), Kamil (Haldun Boysan) ve Ali (Yıldıray Şahinler) akşam eğlencesiyle kendi aralarında kafayı çekerken, elemanlardan “boksör”ü (Naci Taşdöğen) yiyecek bir şeyler almaya gönderirler. Ne var ki boksör, gemiye yüzerek geri dönmüş ve soyulduğunu belirtmiştir. Boksör’ün ısrarlarıyla parayı geri alabileceğine inanan kaptan ve adamları, gecenin bir vakti İstanbul’un Lale’li sokaklarında hırsız avcılığına çıkar. Boksör’ün gösterdiği adamlara hiç konuşma hakkı tanımaksızın saldırarak, ellerindeki parayı alırlar. Boksör, tacirlerin elinden kurtarma bahanesiyle, hırpaladıkları adamların yanında duran yabancı uyruklu kadını da (Ella Manea) beraberinde götürür. Kadının gemiye girişiyle, yıllardır birlikte çalışan ekip içinde beklenmeyen sorunlar ortaya çıkacaktır.

Film, yönetmen Serdar Akar’ın “Azize” ve “Gemide” hikâyelerinden senaryolaştırılmış. “Gemide”; argo, seks, alkol ve uyuşturucu unsurlarını yoğun olarak taşımaktadır. Hikâye, bataklığa saplanan herkesin bir şekilde kendi karanlığına, yanındakileri de sürüklemesini anlatıyor. Alkol ve uyuşturucunun etkisiyle büyüyen şüphe, zamanla tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Gerilimi artan, sonu merak uyandıran iyi bir yapım.

Emre Türker

3 yorum: