20 Ağustos 2010

The Third Man (1949)

Türkçe Adı: Üçüncü Adam
Tür: Polisiye / Gizem / Gerilim
Yönetmen: Carol Reed
Süre: 104 dakika
Oyuncular: Joseph Cotten, Alida Vali, Orson Welles, Trevor Howard, Bernard Lee, Paul Hörbiger, Ernst Deutsch, Siegfried Breuer, Erich Ponto, Wilfrid Hyde-White, Hedwig Bleibtreu
1930’lu yıllarda Viyana, karaborsacıların dönemiydi. Savaştan nasibini almış kentte, Amerikan, İngiliz, Rus ve Fransız birlikler, şehri kontrol eden güçler olarak ortaya çıkmıştı. Almanca yaygın bir dil olduğundan, sadece Alman güvenlik güçleri çevrede dolanırken yabancılık çekmiyordu. O sıralar Amerika, tarihindeki en büyük ekonomik kriz olan büyük buhran nedeniyle, sefaletten sürünüyordu.

Viyana’da yaşayan Harry Lime, Amerikalı yazar dostu Holly Martins’e (Joseph Cotten) iş teklifinde bulununca, Martins hiç düşünmeden Viyana’ya gelir. Cebinde metelik olmadığı için, yol masrafları dahil tüm giderleri Harry karşılamıştır. Fakat Holly Martins şehre geldiğinde, arkadaşının trafik kazasında öldüğünü öğrenir. Güvenlik güçlerinden Binbaşı Calloway (Trevor Howard), Holly Martins’e ülkesine dönmesini önerir. Fakat Martins, arkadaşının ölümünde şüpheli durumlar sezmiştir. Olay sonrası kazayı gözlemleyen evin kapıcısı, cesedi üç kişinin taşıdığından bahsetmiş, oysa Harry Lime’in dostlarından Avusturyalı Baron Kurtz (Ernst Deutsch), kendisi ve Romanyalı arkadaşı bay Popescu’dan başka olaya tanıklık eden hiçkimse olmadığını belirtmiştir. Öyleyse üçüncü adam kimdi?

O dönemde yapılan önemli filmlerden biri. Neredeyse sonuna kadar gizemli hava korunuyor. Baloncunun geçişi, ara sokak koşuşturmaları, bir çocuğun tanıklığından suç analizleri gibi görüntülerin yer aldığı bu kara mizahta, savaş sonrası Viyana sokaklarını gözlemeyebilirsiniz.

Emre Türker

Picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder