15 Ağustos 2010

Letters from Iwo Jima (2006)

Türkçe Adı: Iwo Jima'dan Mektuplar
Tür: Dram / Tarih / Savaş
Yönetmen: Clint Eastwood
Süre: 141 dakika
Oyuncular: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shidô Nakamura, Hiroshi Watanabe, Takumi Bando, Yuki Matsuzaki, Takashi Yamaguchi, Eijiro Ozaki, Nae, Nobumasa Sakagami, Yoshi Ando
Amerika’da eğitim görmüş General Kuribayashi (Ken Watanabe), Japon İmparatorluğu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında gerçekleşecek savaş için, Pasifik Okyanusu bulunan Iwo Jima Adası’na komutan olarak atanır. Savaş taktiklerinde farklılık nedeniyle, Kuribayashi ve bazı subaylar arasında anlaşmazlık yaşanır. General Kuribayashi, adada birbirleriyle bağlantı kurabilmenin en mantıklı yolunu kazılacak tüneller olarak görmekte, diğer subaylar ise direnmenin gereksizliğini ve bir an önce çatışmaya girmelerini istemektedir. General Kuribayashi, tüm karmaşaya rağmen kazı çalışmalarını başlatır. Böylece Kuribayashi, Japanya’nın umudunu kestiği ama savaşması için asker bıraktığı adada, hayatta kalma mücadelesinin de adımlarını atmış olur. Aslında Iwo Jima adası, üzerine pek bir şey yetişmeyen, suyunun içmeye elverişli olmadığı küçük bir kara parçasıdır. Ne yazık ki ortada üstünlük mücadelesi olunca, Japon askerleri emirleri yerine getirerek, çıkamayacaklarını bildikleri bu adada savaş hazırlıklarına başlar. Hiç kimsenin umudu yoktur. Fakat herkes, sevdiklerine mektup yazarak durumun vahametini anlatmaya başlayacak, mektuplar sayesinde filmin izleyicisine, askerlerin içinde bulundukları psikoloji tattırılmaya çalışılacak.

Japon İmparatorluğu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında gerçekleşen Iwo Jima Muharebesi, 16 Şubat - 26 Mart 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiş ve Japonlar ağır hasar görmüştür. Filmde işlenen ana temada, iki tarafın birbirine karşı üstünlüğünden çok, savaş psikolojisi, sevgi ve insanların duyguları ele alınmış. Askerlerin aldığı cezalar veya hazırlık aşamaları, komutanların farklı düşünce yapılarıyla anlatılırken, öncelikle onların insan olduğu hatırlatılıyor. Bir taraftan sevgiye sarılan, bir yandan nefrete tutunan askerleri izliyoruz.

Emre Türker

Picture: impawards

1 yorum: