28 Ağustos 2010

Pathfinder (2007)

Türkçe Adı: Klavuz
Tür: Aksiyon / Tarih / Savaş / Dram / Macera
Yönetmen: Marcus Nispel
Süre: 99 dakika (Kesintisiz 107 dakika)
Oyuncular: Karl Urban, Moon Bloodgood, Russell Means, Clancy Brown, Jay Tavare, Nathaniel Arcand, Ralf Moeller, Kevin Loring, Wayne Charles Baker, Michelle Thrush, Nicole Muñoz
Amerikanın resmi keşfinden önce, 8 – 11. yüzyıl aralığında İskandinavyalı Vikingler, denizlerden yola çıkarak ulaştıkları ülkelere korku saldılar. Çünkü korsanlıklarıyla bilinen bu kanlı tüccarlar, önüne çıkan tüm yerleşim bölgelerini kana buluyor ve geride unutulmaz acılar bırakıyorlardı.

Don halkından (Kızılderili) bir kadın sahile vurmuş Viking gemisinde, cesetler arasında bir çocuk bulur. Kızılderililerin Ejder adını verdikleri Vikingler şeytan olarak görüldüğünden, köyün kılavuzu çocuğu aralarında istemez. Onu bulan kadın çocuğa sahip çıkar ve adını Hayalet (Karl Urban) olarak belirleyerek evlat edinir. Fakat Hayalet, geçmişiyle yüzleşene kadar orada olmaya hak kazanamayacaktır.

Hayalet, genç bir delikanlı olduğunda Ejderler (Vikingler) geri döner ve bütün köyü ateşe vererek herkesi katlederler. Sadece Hayalet canlı kurtulmuştur. Ejderler onun peşine düşerek hem diğer köylere ulaşmak hem de Hayalet’i öldürmek düşüncesinde olacaktır.

Şimdilerde modern olarak tanımlanan Avrupa’nın, geçmişte dünyaya saldıkları korkuları, insanları köleleştirmeleri ve katliamları bilinmektedir. Ulaşabildikleri her toprak parçasını kendi bölgeleri ilan etmiş ve oradaki yerlileri ya katletmiş, ya da köleleştirmişlerdir. Vahşi diye tanımlanan Kızılderililerle Vikingler karşılaştırıldığında, kimin ne olduğu Pathfinder’de seyirciye yansıtılmaya çalışılmış. Tarih sayfalarını aralayan bu yapım, gerçekten izlemeye değer.

Emre Türker

Picture: impawards

3 yorum:

  1. güzel filmdi evet. avrupalılar işte gittikleri heryerde barbarlıklarını yansıtmışlar. şimdi ise dünyaya medeniyet dersi veriyorlar.

    YanıtlaSil
  2. afişi de filmi de çok sevmiştim:))

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir filmdi. Öyle etkilendim ki tekrar tekrar seyrettim.

    YanıtlaSil