21 Ağustos 2010

City of Ember (2008)

Türkçe Adı: Sihirli Şehir
Tür: Fantastik / Aile / Bilim-Kurgu
Yönetmen: Gil Kenan
Süre: 90 dakika
Oyuncular: Saoirse Ronan, Harry Treadaway, Martin Landau, Mackenzie Crook, Tim Robbins, Bill Murray, B.J. Hogg, David Ryall, Ian McElhinney, Toby Jones, Lucinda Dryzek, Matt Jessup, Lara McIvor, Myles Thompson
Dünyanın sonu gelmiş, yeryüzünde yaşama şansı kalmamıştı. Bir araya gelen mühendisler, mimarlar ve bilim adamları, insanoğlunun geleceği için yeraltında bir şehir kurmayı planladılar. Şehirde yaşayanlar, dışarıdaki hayatla ilgili hiçbir şey bilmeyecekti. Kor Şehri adını verdikleri bu yere ait tüm bilgiler, küçük bir kutuya yerleştirildi. Kurucular, kutunun 200 yıl sonra açılmasını sağlayacak bir düzenek yerleştirdiler. Bu kutu, belediye başkanları tarafından nesilden nesile aktarılarak, görevin yerine getirilmesi sağlanacaktı. Fakat bu zincir bir şekilde kırıldı ve şehrin kaderi değişti.

Kor Şehri’nde çocuklar, okullarını tamamlamaları ardından kura çekerek yapacakları işleri belirlemektedir. Kurada erkek işi olan boru işlerini Lina Mayfleet (Saoirse Ronan) çekince, haberci görevini Doon Harrow (Harry Treadaway) onunla değişmeyi teklif eder. Böylece ikisi de bir anlamda istediğini elde edecektir. Bu arada yeraltı şehrini ayakta tutan jeneratörün gittikçe gücünü kaybetmesi, yaşamı tehlikeye sokar. Gelecekteki tehlikenin farkında olan Lina ve Doon, sahip oldukları ipuçlarını takip ederek, karanlıktan çıkış yolunu aramaya başlayacaktır.

Daha çok çocukların üzerinde yoğunlaşarak çekilmiş macera filmi, Jeanne Duprau'nun aynı adlı romanından uyarlanmış. Karanlık şehrin çekimleri nedeniyle görüntüleri seçmek zor oluyor. Bilim-kurgu ve fantastik kurguların harmanlanmasıyla oluşturulmuş, izlenebilir bir yapım.

Emre Türker

Picture: impawards

2 yorum: