09 Ağustos 2010

Pandorum (2009)

Tür: Aksiyon / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Christian Alvart
Süre: 108 dakika
Oyuncular: Dennis Quaid, Ben Foster, Cam Gigandet, Antje Traue, Cung Le, Eddie Rouse, Norman Reedus, André Hennicke, Friederike Kempter
İnsanoğlunun Ay’a ilk ayak bastığı 1969 yılından itibaren, uzayla ilgili çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydedilir. Buna paralel olarak, insan nüfusu da hızla artmaktadır. 2153 yılında dünya nüfusu 24,34 milyara ulaşınca, su ve yiyecek kıtlığı maksimum seviyeye çıkar. Paleo-17 adındaki araştırma gemisi dünyaya benzer Tanis gezegenini keşfedince, Elysium uzay aracı oraya doğru harekete geçer. Gemiyi yöneten eğitimli pilotlar, hazırlanan özel kabinlerde nöbet değişimi için uzun süreli uyurken, beklenmeyen bir durum gerçekleşir. Kendi kendine uyanmayı başaran onbaşı Bower (Ben Foster), gemideki garipliği fark eder. Sonrasında Yüzbaşı Payton’u (Dennis Quaid) uyandırarak, nerede olduklarını çözmeye çalışırlar. Gemide acaba başka canlı kalmış mıdır? Rotalarında bir hata olabilir mi? Ayrıca tüm bu sorunlara ek olarak, gemide yaşamı dengede tutan reaktör de arızalanmaya başlamıştır.

Dünyadaki kıtlığa dikkat çeken felaket senaryolarından biri daha… İnsanoğluna dünya yetmiyor ve insanoğlu başka yaşam koşulları arıyor. Bilim-kurguyla beraber psikolojik gerilim ve aksiyon birlikte sunulmuş. Dünyanın gittikçe yok olduğu bir gerçek. Acaba aşırı tüketimi durdurarak yaşamı ayakta tutmaya mı çalışacağız, yoksa tüketimde hız kesmeyip yaşamak adına başka gezenler mi arayacağız? Soruyu düşündürecek iyi bir bilim-kurgu.

Emre Türker

Picture: impawards

2 yorum:

  1. Film benim de hoşuma gitmişti ama özgünlük adına eskilerden pek de ileriye gidemedi Pandorum. Event Horizon, Alien filmlerinden mix yapılmış gibi hissetmiştim izlerken. O kadar ki "uzayda sorun" sorunsalını işlerken yine karanlık mekanlarla karşılaştık. Gerilimi karanlık mekanlarla desteklemek evet mantıklı ama izlerkenki lezzeti de düşüren bir şey bence.

    YanıtlaSil
  2. Güzel film..
    Gemideki yabancılarla 1likte gerilim de artmakta..
    İnsanoğlu yaşamaya devam edebilecek mi yoksa hepsi yem mi olacak? Çok mu ipucu verdim..
    Güzel film.. güzel..

    YanıtlaSil